Албена Декова: Време е Дружеството на писателите в Плевен да прекрачи по-смело в дигиталния свят

0
886
Албена Декова

Албена Декова е родена в Плевен на 21 октомври 1967 г. Завършила е ”Журналистика” в СУ ”Св. Климент Охридски” и ”Психология” във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, след което работи като журналист в плевенски медии и като специалист по реклама и връзки с обществеността. От 2008 г. е училищен психолог в НУ ”Отец Паисий” в Плевен. Пише поезия, разкази, есета и рецензии. Член е на Съюза на българските писатели и на Управителния съвет на Дружеството на плевенските писатели.

Нейни произведения са публикувани в алманах ”Мизия”, алманах “Тя“, във вестник ”Новият пулс”, на страницата на националния литературен конкурс ”Ерато“ във в. ”Уикенд“, в електронния сайт за литература ”Литературен свят”, в сборниците от три издания на национален конкурс за учители творци, от които е наградена с грамоти. Има отпечатани стихове на албански, гръцки, руски и турски езици

Албена Декова има издадени четири поетични книги. Първата й стихосбирка е ”Слънчевата книга“ (2008 г.). Следват ”Душа без къща” (2013 г.), „Градина на любовта” (2016 г.) и „По грифа на руните” (2017 г.). През януари 2015 г. излиза от печат епистоларната ѝ книга ”Разцъфтяла тишина” – съвместна продукция с албанския писател от гръцки произход Вангелис Зафиратис от Саранда. Една година по-късно (2016 г.) творбата е преведена и отпечатана на албански език. Стихове на Албена Декова са преведени на английски, руски, гръцки, македонски, албански, турски и сръбски език.

Отличена е със Сертификат и плакет за участие в Дните на йонийската поезия в Саранда, Албания, 2013 г. и 2014 г. През 2013 г. получава грамота за второ място в Националния литературен конкурс за есе ”Литературни отражения”. През 2014 г. получава наградата ”Признание на град Саранда” към Дружеството на плевенските писатели и лично към нея за ползотворното сътрудничество и обмен през последните години с поетите от Йонийския поетичен клуб, за взаимното признаване на реалностите и постиженията в културните пространства на двете страни.

В първия Национален конкурс за литературно творчество ”Тя“ през март 2016 г. на Центъра за изкуство, култура и психология ”Румелина“ във Варна е отличена със специална награда за поезия. През 2016 година книгата й ”Разцъфтяла тишина“ е наградена от Сдружение ”Дружество на писателите“ в Плевен с наградата на името на Рена Попова.

Миналата седмица Албена Декова беше избрана за председател на Дружеството на писателите в Плевен. Специално за „Духът на Плевен“ тя сподели какви са целите, които си поставя на новото поприще. Освен да продължи традиционните и емблематични събития за организацията, тя предвижда и интересни нови проекти, привличане на още повече млади автори и по-ярко присъствие на творците в дигиталния свят. 

Как се чувствате в ролята на председател на Дружеството на писателите в Плевен?

Чувствата ми са смесени. От една страна, изпитвам удовлетворение от признанието за работата ми в Управителния съвет в Дружеството през 10-те години, в които съм негов член и съм минала през почти всички ресори – отговаряла съм за културно-масовата работа, за международните връзки и срещи, а през изминалия мандат – за финансите. От друга страна, се чувствам силно отговорна да оправдая доверието на колегите от организацията, и то във времена, когато животът на хората се преустройва и навиците ни се променят, за да отговорим на предизвикателствата на Covid 19. Времена, в които нищо вече няма да е такова, каквото го помним, а срещите ни с творците на словото ще са все повече онлайн във виртуалните стаи, без атмосферата на библиотеките, художествените галерии и музеите, книжарниците и клубовете, местата, където изкуствата се срещат и творят историята на чувствените моменти в съприкосновение със силата на съпреживяването.

Колко членове има организацията и на какъв етап е в момента?

Броят на членовете не е константна величина и постоянно се мени. През последните години загубихме безвъзвратно имена като Георги Стойков, Владимир Карамишев, Марин Петракиев, Емилия Трифонова, Мариана Кузманова, Генадий Николов, Веселин Чернялски, Цветан Розов, Танчо Илиев, Димитър Цанов, Цветко Маринов. Все изявени творци със своеобразно място в плевенската писателска гилдия. Радостно е, че Сдружението успява да привлича нови членове, сред които са Людмила Стоянова, д-р Даниела Табакова, Милена Гераскова, Нина Чилянска, Ваня Радовенска, Иглика Нинова, Евгения Вътева, Страхил Ерменков, Ема Пенчева, Мариана Еклесия. На проведеното миналата седмица отчетно-изборно събрание бяха приети още двама плевенски творци – Свилен Димитров и Васил Станков. Наши почетни членове са Георги Константинов, Найден Вълчев, Пелин Пелинов и Христо Ганов. В момента Сдружението наброява 43 активно пишещи творци, а 16 от тях са и членове на Съюза на българските писатели.

Кое е първото нещо, което смятате да направите като председател?

Анкета за проучване на очакванията на членовете на Дружеството и кой по какъв начин може да помогне за осъществяването им. Идеята е всички да се чувстват съпричастни и съуправляващи в организационно-творческата дейност на Дружеството. Резултатите от анкетата ще залегнат в дългосрочна програма. А иначе предстои заседание на новия Управителен съвет, изготвяне на предложението за културен календар до края на годината, откриването на творческия сезон, излизането от печат и представянето на алманах „Мизия“ и раздаването на годишните литературни награди на Дружеството на името на Александър Муратов. Тук е мястото да кажа, че с Валери Петров, който е не само плевенски поет, но и художник-график подготвяме изработването на емблема на Дружеството и със знака под формата на плакет ще се удостоява плевенски автор за цялостно творчество и принос в развитието на литературата в Плевен. Дружеството на плевенските писатели.

Кои са акцентите от програмата Ви за предстоящия управленски мандат?

Възстановяване на Международната писателска среща „Побратимени светове“ и създаването на нови нетрадиционни форми за творчески срещи с публиката, като участия в онлайн-платформи, дискусии, литературни четения и др. Разбира се, ще продължа предприетите стъпки на предходните председатели в лицето на Христина Комаревска и Лалка Павлова за работа с младите творци и популяризиране на тяхното творчество на страниците на алманах „Мизия“. В недалечното минало ръководех Средношколски клуб по творческо писане „Смяна“. Мисля, че идеята може да се възобнови в онлайн среда и в много отношения ще бъде по-лесно осъществима и с по-малко разходи. Имаме и други подготвени членове, които биха могли да водят подобен клуб. Лалка Павлова бе ръководител на ученически литературен кръжок „Огледало“, а и всеки наш член може да сподели своя опит в литературното писане. Сесиите биха могли да се записват, а след това да се издаде Наръчник по творческо писане.

Какви цели си поставяте като председател на Дружеството на писателите в  Плевен?

Една от основните цели е подмладяването и увеличаването на числения състав на Дружеството. В ръководството от години обмисляме и идеята за асоциирани членове, които да са от средите на пишещи ученици. Друга моя цел е по-голямата активност на членската маса в общите дейности и мероприятия и по-пълноценно използване на уменията на членовете, т. е. ръководя се от принципа, че всеки е важен и може да допринесе Дружеството да се утвърди в новите условия на дигитално битуване. Това е задача на всеки един от нас, а не само на ръководството. Нужно е и да си помагаме в усвояването на нови умения и да предаваме опита си един на друг, така че всяка ценна идея на наш колега да получи подкрепа той сам да може да я осъществи.

Какво носят младите писатели като членове на организацията?

Те носят новия дух, те мислят и творят различно от нас, което е хубаво. И те по свой начин допринасят за развитие на езиковото ни и литературно богатство. Те са един своеобразен мост между поколенията и е добре да се вслушваме в техния глас, стига той да е искрен, стига той да е глас, който може да те разчувства по един неповторим начин и стига ние, на свой ред, да сме ги накарали да ни повярват.

Кои от традициите на Дружеството са особено ценни за Вас?

Всяко излизане на книга и нейна премиера са празник за душата на твореца, за читателите и почитателите. Без своята публика всеки творец е като в безтегловност. Срещите на живо на твореца с читателя, както и на творците помежду им, са особено важни. Има един сакрален акт на проникновение в това общуване на душите и зареждане с една обща духовно-енергийна субстанция на словото, която има силата да претворява мечтите в реалности. Затова традиционните поетични рецитали би било добре да продължат, но да се търсят различни по обхват и възраст аудитории с възможности да се отговори на специфични техни интереси и нужди.

Словото, отпечатано на хартия, си остава за мен много по-стойностно от електронния му еквивалент. Затова отпечатването на алманах „Мизия“, органът на Дружеството на плевенските писатели, е не просто традиция, а реликва. Още повече, че то отразява не само дейността и творчеството на членовете на Дружеството, но и на всички културни институции в града. В алманаха е и обзорът на цялостната продукция с издадени за съответната година книги на всеки автор.

Провеждането на Международната писателска среща „Побратимени светове“ е традиция, която следва да се възстанови. Тя дава възможност на плевенски автори да бъдат популяризирани в чужбина, а на чуждите да се докоснат до българските читатели и публика, да се представят различни културологични гледни точки и да намерят своя прочит в общ контекст. А творците да развият уменията си в превода – изкуство, което обогатява и усилва творческия потенциал.

Ще продължим да бъдем организатори и съорганизатори на срещи на плевенската общественост с изявени автори от други градове.

А какви нови събития или проекти бихте искали да реализирате с помощта на колегите си от Управителния съвет?

Вече споменах някои от тях – създаването на знак на Сдружението, организирането на Клуб по творческо писане. За 1 октомври – Международния ден на поезията и музиката, ще се опитаме да направим пробно онлайн рецитал на живо. За да отговорим на новите предизвикателства, пред които ни поставя коронавирусът, ще се нуждаем от новите технологии, с каквито Дружеството не разполага. Затова отправяме апел към дарители и спонсори, приемаме парични дарения и компютърна техника с добри технически параметри и възможности. Ще проучим и опциите за направа на сайт на организацията и прокарването на интернет връзка в Къщата на писателите. Време е писателите в Плевен да прекрачат по-смело в дигиталния свят.

А в личен план на какъв творчески етап се намирате в момента? Предстои ли Ви нова книга?

Имам готова като предпечат стихосбирка със заглавие „Дракон и жрица“. Отлежава вече цяла година в очакване на финансова възможност за издаване.  

Какво е словото за Вас?

Любов.

А творчеството?

Претворяване на мисъл в реалност, т.е. даване на материален облик на мисълта.

Най-краткото Ви определение за поезията?

Болка.

Професията Ви на психолог как си взаимодейства с това, че сте и творец?

Разбира се, че си взаимодействат – психологът работи с болката.

За какво мечтаете?

Да имам време за творческите си планове, повече време за близките и приятелите, за почивка и за пътешествия.

Какво си пожелавате?

Здраве и откривателски дух – всичко, от което има нужда едно дете.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here