Огромен интерес предизвика творческата лаборатория на големия режисьор Оскарас Коршуновас в ДКТ “Иван Радоев”

0
348
Оскарас Коршуновас
Снимка: ДКТ "Иван Радоев"

Огромен интерес предизвика двудневната творческата лаборатория на големия европейски режисьор Оскарас Коршуновас от Литва с актьори в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен, информират от културния институт. Събитието е първото от поредицата срещи със световни имена под мотото „Театърът като предчувствие“, организирани от директора на Плевенския театър Васил Василев, който наскоро спечели конкурса за директор на Народния театър “Иван Вазов” в София.

Дискутираните теми по време на уъркшопа са както тясно професионални, свързани с възприятието и рецепцията на режисьора върху Шекспир, Брехт, Хармс, Чехов, така и обществено-политически. Коршуновас говори и за общата рамка, за мястото на човека на изкуството в съвременния свят и за начините, по които театърът може да предскаже случващото се и промените във времето.

Оскарас Коршуновас е световноизвестен театрален режисьор, създател на Театъра на Оскарас Коршуновас (ОКТ), художествен ръководител на Литовския национален театър, носител на многобройни награди от световни фестивали и форуми, като първата е на Фриндж фестивала в Единбург през 1990 г. Сред най-важните му отличия, разкриващи неговия принос към световния театър, е Европейската премия „Нова театрална реалност“ 2016 г.

Целта на тези театрални творчески срещи в Плевен е да запознават актьорите и екипа на ДКТ “Иван Радоев” с метода на съответния театрал, но и да предшестват творчески работилници, в рамките на които ще се разгръщат идеите на съответния творец. Те ще бъдат предпоставка за развитие на цялостни спектакли, уверяват от културния институт.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here