Огромен е интересът към първия Фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ в Плевен

0
161
Кайлъшка шевица - събор

Огромен е интересът към първия Фолклорен събор „Кайлъшка шевица“, който ще се проведе на 29 юни (събота), в 12 ч., на Мечата поляна в парк “Кайлъка” в Плевен, информираха на пресконференция в клуба на БТА – Плевен, организаторите от Танцов клуб “Веселяци” и Община Плевен. Подробности за събора дадоха Цветан Димитров – ръководител на Танцов клуб “Веселяци“, и Елина Димитрова – зам.-кмет “Хуманитарни дейности” в Община Плевен.

Над 700 са участниците от цялата страна, които са заявили до момента участие в събора – сред тях са цели групи от Севлиево и Кнежа. В 10,30 ч. ще започне дефиле на участниците от Моста в началото на парк „Кайлъка” до Мечата поляна. Входът ще е свободен, но има изискване към всички да са с народни носии. Целта на организаторите на събитието е да провокират завръщане към българските корени и да възкресят традиционните български събори, на които всички са се забавлявали чрез народното творчество и са общували непринудено и с радост.

В събора ще участват занаятчии и ще се състои Конкурс за най-добро традиционно тестено печиво, като е необходимо участниците да са приготвили ястието предварително вкъщи. Ще има работилница, игри и забавления за най-малките, които ще бъдат поощрени с награди и подаръци. Ще бъдат представени елементите на автентичната българска народна носия, а в концерта с народни танци и песни, който ще се състои вечерта, ще се включат много изпълнители. На събора ще звучи народна музика и ще се играят български народни хора.

„Надяваме се съборът да стане традиция, сега полагаме основите и искаме да градим всяка година“, заяви Цветен Димитров – ръководител на Танцов клуб “Веселяци”. Името на събора е авторско, както и самата шевица – Кайлъшката шевица е създадена от Ели Радева на базата на съществуващи шевици и символите, вплетени в тях.

„Няма по-позитивен заряд от това в български национални носии да предаваме на нашите деца традициите и любовта към родното. Българското хоро е магия, а българският танц е осмото чудо на света“, отбеляза заместник-кметът Елина Димитрова. Тя подчерта, че Община Плевен изцяло стои зад инициативата и подкрепя провеждането й, като оказва пълно съдействие по организацията на събитието.

Събитието ще е изцяло в духа на българските традиции, затова е необходимо всички, решили да се включат в него, да си носят черга или друг вид постелка, защото няма да има осигурени маси, столове или пейки. Поляната ще бъде предварително обработена за кърлежи и комари, но въпреки това се препоръчва ползването на репеленти.

В непосредствена близост до поляната ще бъдат разположени шатри с вкусна храна и студени напитки.

„За мен танцът е зареждащ, както и допирът до хора, които носят традицията и фолклора в сърцата си“, подчерта и Наталия Цанева – общински съветник в Общински съвет – Плевен и част от клуб “Веселяци”, и допълни, че съборът е възможност да запознаем децата си с фолклорните традиции и да ги възпитаваме в българските ценности.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here