Общинският съветник Николай Маринов възроди забравен почетен знак на Плевен

0
372
Николай Маринов - почетен знак

Забравен почетен знак на Плевен, създаден преди повече от 35 години, отново ще има своете заслужено място сред символите на града, информират от пресцентъра на Общинския съвет в Плевен. Заслугата изгубеният през години символ да бъде открит и възроден е на Николай Маринов – общински съветник от състава на Общинския съвет в Плевен, негов зам.-председател и зам.-председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Николай Маринов представи почетния знак на седмичното оперативно заседание в Община Плевен и връчи единствения образец от него на кмета Георг Спартански в качеството му на стопанин на града.

„Интересувам се от история и така попаднах на знака – след един разговор за почетните символи у нас. В България единствен производител на ордените, медалите и останалите официални държавни отличия е Монетният двор. Разглеждайки страницата му, установих, че дружеството предлага само пет почетни знака на градове в страната и един от тези знаци е на Плевен. Не съм се замислял дори – веднага потърсих контакт с дружеството и днес пред вас е резултатът на една близо 4-месечна кореспонденция, срещи, разговори и прочувания“, разказа Николай Маринов.

Той сподели, че с цел набавяне на повече информация за почетния символ е издирвал информация и в Държавния архив, и в Регионалния исторически музей. Единствената запазена следа обаче на този етап е тази в Монетния двор, където се съхранява технологична карта за изработката. Към днешна дата все още не се знае кой е авторът на проекта за отличието, през коя година за първи път е връчено и колко време то е получавано от почетни граждани на Плевен. 

Върху почетния знак стои изобразен параклисът-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, а на обратната му страна е надписът „Плевен“. Според Георг Спартански той е изработен преди 9 септември 1944 г. “Смятам, че след като новият Общински съвет влезе в правомощията си, може да разсъждава върху това дали новите почетните граждани на Плевен да бъдат удостоявани именно с този почетен знак, а не, както досега, със златна значка”, отбеляза Спартански. 

Николай Маринов призова всеки гражданин на Плевен, който има информация за този почетен знак на Плевен, да се свърже с общинската администрация, за да се попълни, доколкото е възможно, тази празнина в историята на Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here