Общинският комитет „Васил Левски“ в Плевен дари портрет на Данаил Попов на Средношколското общежитие в града

0
411
портрет на Данаил Попов

Общинският комитет „Васил Левски“ в Плевен дари портрет на Данаил Попов на Средношколското общежитие в града, което от тази години носи името на този близък съратник и сподвижник на Васил Левски, виден плевенчанин и изтъкнат представител на национално-освободителното ни движение.

Дарението е лична инициатива на д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет, която беше в основата и на дарителската кампания за изграждане на паметник на Данаил Попов в Плевен преди години. За връчването на портрета д-р Цветкова избра седмицата, в която се отбелязва годишнината от рождението на бележития плевенчанин – Данаил Попов е роден на 1 януари 1840 г. Поради усложнената епидемична обстановка дарението бе направено в присъствието само на директора на общежитието Веселка Лилова и Свилен Стойчев – преподавател и ръководител на клуб „Млади възрожденци“. Присъстваха и част от учениците в общежитието, които разказаха накратко за живота и делото на Данаил Попов.

„Радвам се, че чрез книгите и вашите преподаватели сте успели да се докоснете до забележителната личност на Данаил Попов. Лично аз, когато преди години се запознах с живота и неговото дело, бях силно впечатлена. Малко са такива българи като него. За съжаление той не е толкова популярен. Нека, гледайки тези очи от платното и мислейки за живота на Данаил Попов, мислите и вие като него за страната ни, загърбвайки дори и личните си интереси“, сподели д-р Цветкова и припомни част от биографията на Данаил Попов.

Д-р Цветкова благодари на художника Венцислав Василев – автор на платното, без чийто талант осъществяването на идеята за портрета не би била възможно, на директора Веселка Лилова и на преподавателя Свилен Стойчев, станали нейни съмишленици в тази кауза. Благодарност отправи и към всички нейни приятели, подкрепили я в начинанието, като посочи, че всички те са възпитаници на Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен. Двама от тях я придружаваха и при посещението в Общежитието: доц. д-р Галя Ставрева – заместник-ректор по научноизследователската дейност в Медицинския университет, и Всеволод Капустянов – преподавател в Математическата гимназия и многократен участник в Националния поход „По стъпките на Левски“.

„За нас е гордост и голяма отговорност Общежитието ни да носи името на Данаил Попов. Извървяхме дълъг път до тук и успяхме, благодарение на огромната подкрепа, която получихме. Благодарни сме на д-р Цветкова – един невероятен човек и приятел, на всички дарители, направили възможно създаването на портрета. Това е една специална учебна година за нас – първата, в която с чест можем да кажем „Добре дошли в СО „Данаил Попов“, сподели от името на образователната институция Веселка Лилова.

Портретът на Данаил Попов ще бъде поставен на видно място в Общежитието, където ще бъде оформен и кът с материали за него.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here