Общински хор “Гена Димитрова” ще отбележи 100 години от рождението на Катя Попова с концерта “Оперни вълшебства”

0
482
Катя Попова - картина

Общински хор “Гена Димитрова” ще отбележи 100 години от рождението на Катя Попова с концерта “Оперни вълшебства”. Диригент ще е Анелия Дечева, а клавирният съпровод ще на Мариана Мирчева. Концертът ще е на 14 март, от 18,30 ч., в зала „Катя Попова“. Входът е свободен. Съорганизатор е Община Плевен.

В програмата са включени популярни хорове от оперите „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт, „Севилският бръснар“ на Дж. Росини, „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“ на Г. Доницети, „Сицилиански вечерни“ и „Риголето“ на Дж. Верди, „Самсон и Далила“ на К. Сен-Санс, „Фауст“ на Ш. Гуно, „Палячи“ на Р. Леонкавало и др.

Солисти ще са Боряна Бешева, Ирина Николова, Валери Цолов и Даниел Меса.

Катя Попова e ярко явление в оперния свят от средата на ХХ в. Завършила e Българската държавна консерватория, след което специализира в Болшой театър в Москва, Русия. Артистичната й кариера е кратка, но блестяща. Тя пресъздава над 20 роли на сцената, участва в над 600 представления, има гастроли в повече от 20 страни. И до днес остава една от големите оперни прими от средата на ХХ век, която за по-малко от две десетилетия дарява на публиката вълнуващи образи на силни и чувствени жени: Памина във “Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт, Маргарита от “Фауст” на Ш. Гуно, Татяна от “Евгений Онегин” и Йоланта от едноименната опера на П. И. Чайковски, Мими от ”Бохеми” и Чо Чо Сан от “Мадам Бътерфлай” на Дж. Пучини, Микаела от “Кармен” на Ж. Бизе, Дездемона от “Отело” на Дж. Верди, Адина от „Любовен еликсир“ на Г. Доницети.

Нейната Манон от едноименната опера на Ж. Масне покорява и възхищава взискателната парижка публика в „Опера Комик”, огромен е и успехът й в ролята на Маргарита от „Фауст“ в „Гранд опера“.

Създава неповторими образи от българския оперен репертоар: Милкана от “Майстори” и Зорница от “Луд гидия” на Парашкев Хаджиев, Кремена от “Ивайло” на Марин Големинов.

Катя Попова е сред основателите и първите участници в Международния музикален фестивал в Плевен (1966 г.), наречен по-късно на нейното име Лауреатски дни “Катя Попова”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here