Община Плевен ще дари 10 000 лв на Кръвна банка за закупуване на апаратура за Кабинета за извличане на кръвна плазма

0
640
кръвна плазма.

Община Плевен ще предостави трансфер в размер на 10 000 лв на Районния център по трансфузионна хематология за закупуване на апаратура за оборудване на Кабинета за извличане на кръвна плазма. Решението e на Общинския съвет, като посочените средства ще бъдат за сметка на разходите местни дейности в частта „Резерв“ на общинския бюджет.

С писмо до Община Плевен президентът на Ротари клуб „Плевен Центрум“ Николай Савов информира за започналата на 17 ноември тази година дарителска кампания за закупуване на апаратура за Кабинет в Кръвна банка (Център по трансфузионна хематология) в Плевен за извличане на кръвна плазма. Чрез нея от преболедувалите C0VID – 19 хора с наличие на антитела може да се извлича кръвна плазма за лечение. Освен самия апарат е необходимо и съпътстващото оборудване, за да може Кабинетът да получи сертификат от Изпълнителната агенция по лекарствата и да започне работа.

Това са: донорски стол, фризер на минус 30 градуса, сетове, консумативи (54 бр. на цена 8640 лв.), хематологичен анализатор, апарат за разделяне на една дарена кръв за трима нуждаещи се, електронна везна за етикиране на готовите сетове. В писмото се посочва също, че необходимата сума за цялото оборудване е приблизително 68 000 лв., а до 30. 11. 2020 г. по сметките за дарение са постъпили над 55 000 лв. В тази връзка се предлага Община Плевен да дари сума в размер до 5 000 лв., като в случай, че дарените средства надхвърлят необходимите, с остатъка ще бъдат закупени консумативи за еднократна употреба.

След дебат по темата Общинският съвет реши трансферът за РЦХТ – Плевен за закупуването на апаратурата за Кабинета за извличане на кръвна плазма да бъде в размер на 10 000 лв.

Информация: Общински съвет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here