Община Плевен предприема стъпки за реновиране къщата на Гена Димитрова в родното й село Беглеж

0
58
Къща на Гена Димитрова - проект, Община Плевен

Реновирането на родния дом на Гена Димитрова в село Беглеж и превръщането му в музей беше тема на среща в Община Плевен. В разговора участваха Елина Димитрова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, Анелия Дечева – началник на отдел „Култура и туризъм“, Милена Стойкова – дъщеря на оперната прима, и кметът на Беглеж Георги Данов.

Проект за ремонт на къщата и превръщането й в обект за културен туризъм с изложбена зала и зала със запазените вещи, сред които и пианото на Гена Димитрова, съществува отдавна, посочиха по време на разговорите Елина Димитрова и Анелия Дечева. По този повод те са осъществили среща в Министерството на култура с експерти по културно-историческо наследство, за да изяснят процедурите за депозиране и одобрение на проекта, както и възможностите за държавно финансиране на неговата реализация. Община Плевен подкрепя идеята за създаване на музей на Гена Димитрова в родното й място и ще извърви нужните стъпки за осъществяването й, бяха категорични Елина Димитрова и Анелия Дечева.

Милена Стойкова подари на присъстващите и кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов луксозни албуми със снимки от богатата творческа биография на Гена Димитрова, придружени с дискове със записи на неповторимите й изпълнения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here