Община Плевен няма да организира ритуал за Богоявление

0
426
река Вит

Община Плевен няма да организира тази година провеждането на традиционното ритуално хвърляне на кръста във водите на река Вит край с. Ясен по случай големия християнски празник Богоявление – Йордановден, информират от местната администрация.

Това се налага в изпълнение на Решение № 855 на Министерския съвет от 25 ноември 2020 г. за удължаване срока на обявената с Решение № 325 на Министерския съвет от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка, както и заради спазването на разпоредените противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19.  

По традиция на 6 януари се празнува Йордановден, известен и като Богоявление – един от най-големите християнски празници. На този ден Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Вярва се, че както тогава, небето се отваря и Бог изпълнява желания.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here