Напусна ни дългогодишната журналистка и писателка Вера Стефанова

0
565
Вера Стефанова
Вера Стефанова беше отличена с Голямата награда "Александър Муратов" през 2020 г.

След дълго и мъчително боледуване на 5 януари ни напусна дългогодишната журналистка и писателка Вера Стефанова, съобщиха скръбната вест от Дружеството на писателите в Плевен.

Вера Стефанова е родена на 28 ноември 1939 година в село Паскалевец, община Павликени. Средното си образование е завършила в смесена гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в гр. Велико Търново, а висше със специалност българска филология – в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

След пет учителски години в гимназията в гр. Тръстеник, Плевенско, се посвещава на журналистическата професия. Работи като литературен сътрудник, завеждащ-отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки” в град Плевен. Територия на творческите й търсения и изяви са литературата, театърът и музиката, културата. Написала е стотици есета, очерци, творчески портрети, репортажи, литературни и театрални статии и рецензии, които носят знака на богата култура, проникновено вглеждане в човешките съдби, силен емоционален заряд и преклонение пред многоцветието, многозвучието и силата на българския език.

Вера Стефанова е била дълги години художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен. Автор е на поетичните книги “Безсънно небе” и “Есенни брегове”. Носител е на наградата за цялостно творчество „Александър Муратов“ на Община Плевен и Дружеството на писателите за 2020 г. и на други награди за творчески постижения.

През 2008 година е удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на духовни ценности.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here