Община Ловеч започва видеоразкази от художествени галерии, музеи, исторически обекти

0
702
Художествена галерия - Ловеч

Чрез видеострийминг Община Ловеч започва да излъчва онлайн материали за музеи, художествени галерии, исторически обекти, библиотеки и др. Инициативата е под надслов Culture non stop! Stop coronavirus!

Проектът ще представя културните ценности на града и е съобразен със съществуващите в момента разпоредби и ограничения във връзка с борбата с коронавируса. Разказвачи ще бъдат научни работници, екскурзоводи, специалисти. Всеки репортаж ще завършва с призив гражданите да останат по домовете си. Видеоматериалите могат да се гледат на официалния профил на Община Ловеч във Фейсбук на адрес https://www.facebook.com/lovech.municipality.

Предвижда се включванията да бъдат всяка седмица във вторник и четвъртък след 10.00 часа. Първият разказ ще е от Художествената галерия в Ловеч на 7 април. Ще бъде представена изложбата на 8 художнички, подготвена по повод 8 март, но останала неоткрита. След това ще бъдат показани Музеят с минералите, музеят „Дели Хамам“, къщата с експозицията на Димитър  Казаков – Нерон. Предвидени са специални издания преди Цветница и за 11 май – Празникът на Ловеч. На 5 май ще има материал за Екзарх Йосиф I, защото в този ден се навършват 180 години от рождението на видния  православен духовник, патрон на местната Езикова гимназия, поясняват от Общината.

„Дели Хамам“ – Виртуален музей на водата

Разбираемо извън кадър остават изкуствата с много изпълнители, тъй като мерките не позволяват да се събират на едно място много хора. Някои от културните институти търсят алтернативни начини за изява. Сред тях е Драматичният театър, който предлага онлайн работилница за деца.

С културните събития онлайн се цели да се компенсира отчасти спрелият културен живот в Ловеч. Освен това по този начин много широка аудитория ще може да види създаденото в изложбените зали и музеите, убедени са авторите на стойностния проект.

Драматичен театър

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here