Няма одобрен проект за изработване на скулптурната композиция „Двете сърнета” за парк „Кайлъка“

0
271
Комисия - Двете сърнета

Няма одобрен идеен проект в рамките на обявения от Община Плевен конкурс за изработване фигури на две сърнета по подобие на емблематичната за поколения плевенчани композиция в парк „Кайлъка”, информират от Община Плевен. Представени са 2 идейни проекта, които са разгледани от конкурсната комисия, назначената със заповед на кмета Спартански и председателствана от зам.-кмета Милен Яков.

Първият от проектите е придружен от гипсов макет в мащаб 1:5, каквито са конкурсните изисквания. Представените документи са в пълен обем. Проектът обаче не отговаря на условието максимално да се доближава до оригинала, е мнението на членовете на комисията. Към втория идеен проект не е представен макет, в пакета документи са приложени само снимки на макет във видим мащаб 1:1, с което проектът не отговаря на изискванията, установи комисията.

С тези мотиви конкурсът е прекратен, очаква се кметът Георг Спартански да обяви нов конкурс за изработване на скулптурна композиция „Двете сърнета”.

Авторът на оригиналната композицията в парк “Кайлъка” остава неизвестен. “Двете сърнета” изчезват  през 1996 г. и не са открити от органите на реда. Амбицията на Община Плевен е чрез този конкурс да бъде възроден един от символите на града, поясняват от пресцентъра на местната администрация.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here