Новият роман „Безмълвие“ на Неда Антонова оглави топ 10 на бестселърите на издателство „Хермес“

0
1248
Неда Антонова - "Безмълвие"

Новият роман „Безмълвие“ на Неда Антонова стана бестселър на издателство „Хермес“ за периода 18-24 май. След като се появи на книжния пазар на 19 май 2020, творбата с подзаглавие „Греховната младост на Паисий Хилендарски“ оглави топ 10 на най-предпочитаните заглавия от ценителите на стойностните четива.

Поредният дългоочакван роман на изтъкнатата българска писателка от плевенския край беше посрещнат с огромно вълнение и възхищение от читателите, като много от тях вече споделиха позитивните си впечатления от прочетеното. Сред тях е и журналистката Ваня Майсторска, която не пести суперлативи за книгата. „Безмълвие“ всъщност не върви по познати пътеки, повтаряйки учебникарските факти, колкото ѝ оскъдни да са, за образа на Паисий такъв, какъвто го знаем от неговото съчинение, от одата на Вазов и от някои други творби на български класици. Романът конструира стъпка по стъпка една епоха на мрак и безпросветност, на душевна слепота и историческа безпаметност, която неизбежно трябва да роди ренесансова личност като Светогореца. В този смисъл Паисий е колкото конкретен образ, толкова и обобщена фигура на човека, избран и призван по Божия воля и по силата на историческата необходимост да запали светлината и да събуди спящия и безпаметен българин“, пише тя. И добавя за писателката Неда Антонова: „…тя изгражда стъпка по стъпка един образ, който расте и укрепва пред очите ни, минава през своя вътрешен ад, през съмнения и колебания, през заблуди и страхове, през изкушения, отчаяние и самота – един жив във всяко отношение Паисий! – за да стигне до онази ранна утрин, когато ръката хваща перото и всичко започва… От там нататък авторката го е оставила и е излязла на пръсти от неговата килия, за да може героят да бъде този Паисий, когото всички ние познаваме СЛЕД делото му – ненакърнен от никаква художествена интерпретация. Брилянтно решение!“

Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките, а Неда Антонова ни го описва като различен човек – човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Биография на Неда Антонова

Писателката е родена в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист – редактор е в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“, основател е на сп. „Отечество“. Член е на Съюза на българските писатели от 1983 г. и е автор на няколко стихосбирки, пиеси и на повече от 20 романа. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.

Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата.  Писателката е почетен гражданин на Търговище, където живее.

Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки, полски езици.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here