Николай Михайлов: Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 се нарежда сред най-значимите световни конкурси

0
1374
Николай Михайлов
Николай Михайлов

След по-малко от 2 седмици в Плевен започва едно от най-значимите и престижни музикални събития, надхвърлило териториалните рамки не само на Плевен, но и на страната ни – Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019. Петото му, юбилейно издание, ще се проведе от 27 ноември до 1 декември 2019 г. и ще събере ярко съзвездие от професионалисти. Фестивалът ще бъде открит от виртуозния джаз китарист Франческо Шелцо (Италия), който идва за пръв път в България. Ще се изявят и победители от миналогодишното издание на международния конкурс: Майкъл Бътън (Великобритания) и Биляна Лазарова (Плевен, България).

Фестивалът включва пет концертни вечери, международен и национален конкурси в 4 жанрови категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове, уъркшопи, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и съпътстващи събития: Лятна музикална академия, семинар за преподаватели, национално концертно турне с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастови групи.

Организатори на събитието са сдружение „Изкуството до мен“ и Читалище „ЛИК – 1959“, а съорганизатори – Община Плевен, Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и читалище „Съгласие 1869“.

Повече за престижното музикално събитие разказа в специално интервю за „Духът на Плевен“ Николай Михайлов – негов артистичен директор и преподавател по китара в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.  

Г-н Михайлов, предстои 5-то издание на авторитетния и значим Международен фестивал на китарата „Плевен“ 2019. Какво ще предложи на почитателите на китарното изкуство той тази година?

Като 5-то, юбилейно издание, се очаква Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 да достигне връх в своето развитие и има няколко фактора, които предсказват моите твърдения. Първо, ще спомена събитията, които вече се състояха, защото Фестивалът започна още през март месец 2019 г с турне в 8 български града, в което се изявиха победителите от изданието му през 2018 г. Турнето протече при изключителен интерес и събра много публика. Концертът в София беше записан от Българското национално радио и беше излъчен в последствие. След това последва Лятна китарна академия в края на месец юли, която събра участници от 8 държави. Близо 120 деца, в продължение на седмица, твориха в Плевен и заедно изнесоха 5 концерта. Това е едно от най-ценните събития, които Международният фестивал на китарата предлага в своята обучителна част, защото освен концерти, тези деца имаха щастието да се докоснат до таланта на изключителни преподаватели и да получат едно вдъхновение, което със сигурност остави дълбок отпечатък у тях. Пак в рамките на Фестивала последва семинар за преподаватели, който се проведе за трета година и събра преподаватели от цяла България. В навечерието на кулминацията на Международния фестивал на китарата „Плевен“ 2019 имаме записани 212 участници от 21 държави: България, Австрия, Армения, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Китай Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска и Япония.

Николай Михайлов

Има ли държава, от която за първи път ще има участници в събитието?

Бразилия ще бъде представена за пръв път. Важно е да отбележа, че около 80% от всички участници са нови. Специално в конкурсната част и в най-сериозните категории идват студенти от най-известните университети, които учат при най-добрите преподаватели в света на класическата китара, което е огромна чест. По този показател Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019  се нарежда на едно от челните места в световната карта на китарните конкурси. Много са малко подобни форуми, които събират толкова много участници от такава класа на едно място.

Оценяването на участниците ще се случва чрез иновативна система.

Специално за фестивала създадохме напълно иновативна система за оценяване, която е единствена в Европа. Тя е дигитализирана и отнема всякаква възможност за субективна намеса, защото участниците разбират своите резултати, преди журито да ги е обсъждало, което е изключително прозрачно. Към всичко това се добавя и онлайн стрийм, чрез който изпълненията на участниците могат да бъдат гледани от всяка точка на света. Китарните фестивали, които предлагат тази платформа, се броят на пръсти.

Майкъл Бътън

Фестивалът може да се гордее и с прекрасната си организация.

Екипът успява да организира събитията от Международния фестивал на китарата „Плевен“ 2019 по един достоен, европейски начин. Посрещаме хората от летището и се грижим за тях до изпращането им. Организираме им вътрешния транспорт в Плевен до локациите на конкурса, грижим се за тяхното настаняване и т.н. Осигуряваме за всеки от участниците стая за разсвирване, всеки има индивидуален график и го знае предварително. Всичко това се оценява високо и допринася за високата посещаемост на Фестивала. Много е важно, че при класическата китара ние разделяме участниците в 6 възрастови групи и всеки намира себе си там, където се чувства добре, и се състезава честно със свои връстници. Отделно имаме Свободна сцена – това е конкурсна платформа, която пък е създадена специално за любители, и в нея нямат право да участват ученици от национални училище по изкуствата. Тази категория също привлече много хора. Имаме и трети конкурс, който е национален и е обвързан с Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата – по нея се присъждат стипендии за втора поредна година.

франческо Шелцо

Каква е концертната програма на Международния фестивал на китарата „Плевен“ 2019?

Концертната програма по традиция е много силна. Мога да кажа, че тя надскача възможностите на Фестивала, защото на плевенска сцена ще дойдат гости, които за първи път ще посетят България. Освен това нивото, на което свирят, е феноменално. Призовавам всички граждани, които са ценители на стойностното изкуство, да заповядат. Още на самото откриване започваме с китариста Франческо Шелцо, който живее в Италия, родом е от Перу и свири невероятно класически джаз. Той за първи път идва в България – специално за Международния фестивал на китарата! На този концерт ще имаме възможност да чуем двама миналогодишни победители в категория „Класическа китара“. Единият е Майкъл Бътън от Великобритания, който преди 3 месеца се завърна с второ място от най-големия форум за китаристи „Guitar Foundation of America“ (GFA) – победителят в този конкурс пък е човекът, който през 2017 г при нас взе трето място. Това е показател за нивото, което Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019  предлага в Европа, а твърденията на повечето изпълнители и преподаватели са, че този престиж се затвърждава. Ще се радвам представителите на медиите да проявят интерес към нашите гости и да чуят техните впечатления от събитието. Продуктът на Фестивала няма как да бъде комерсиален, но е много стойностен.

Кое друго популярно име от света на класическата китара можем да споменем?

На 28 ноември пристига един от най-известните китаристи в света Жудикаел Пероа, който преподава в Лос Анджелис. Той идва специално в Плевен, за да изнесе своя солов рецитал с много разнообразна и ефектна програма за класическа китара.

Жудикаел Пероа

На 29 ноември, петък, ще направим „Вечер на българската музика“, в която на една сцена ще импровизират върху български народни ритми няколко изключителни музиканти – специалният ни гост за тази вечер е известният български акордеонист Петър Ралчев, който за първи път ще участва в нашия Фестивал. На сцената ще излезе и Георги Василев, който преподава в Швейцария. Ще чуем и невероятния Атанас Уркузунов, който преподава във Франция, както и неговата съпруга флейтистката Мие Огура – миналата година представиха солов рецитал, тази година те ще са в един по-голям състав. Надявам се всяка година да имаме такава вечер на българската народна музика и това да стане традиция. На 29 ноември ще има и две световни премиери на композиции на български изпълнители, което прави вечерта още по-специална, тъй като този концерт остава в историята. Едното произведение е на доц. Росен Балкански, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а другото е на Атанас Уркузунов, преподавател в консерватория „Морис Равел“ – Париж, Франция. 

Атанас Уркузунов

Концертите ще продължат в събота, 30 ноември, с още една световна величина – Зоран Дукич от Хърватска, който идва също за пръв път в България. Благодарение на приятели и съмишленици на Фестивала той прие нашата покана. Проектът Бах – Пиацола, който ще представи, е много интересен и смятам, че публиката ще го оцени. Интересът за всички концерти е много голям. Тази звезда програма събира много китаристи не само от чужбина, но и ученици, преподаватели и любители от цяла България. Няма голям областен град, който да не фигурира със свои представители във Фестивала.

Зоран Дукич

Събитието ще бъде ли достъпно за граждани?

Както всяка година, събитието ще е достъпна за всички граждани. Освен индивидуални билети, те ще мога да си закупуват и промоционални пасове, които ще са много евтини. За учениците и преподавателите в НУИ „П. Пипков“ това събитие винаги е било с вход свободен. Ще запазим традицията и тази година.  

Фестивалът отново ще завърши с гала концерт на победителите в конкурсната програма.

Да, и с награждаване на отличените. Събитието ще е на 1 декември. Всяка вечер организаторите ще предлагат фестивален дневник за представители на медиите, който ще се случва преди всеки концерт. И там, на място, те ще могат да разговарят с преподаватели, с изпълнители, участници, гости, деца.

Кой ще открие Международния фестивал на китарата Плевен 2019?

Надявам се тази година кметът на Община Плевен Георг Спартански да открие това значимо събитие.

В рамките на фестивала е включена и образователна част. Кажете повече за нея.

В рамките на Фестивала ще се проведат 125 часа майсторски класове с 16 преподаватели. Интересът към тях беше огромен и за 2 дни местата бяха попълнени. Това говори за нивото на преподавателите, като почти всички са водещи имена в големи университети. Затова децата, пък и професионалистите, толкова много държат да се докоснат до тях, не само като активни участници, но и като пасивни слушатели.  

Ще присъстват ли отново лютиери?

Да, лютиерите са много важни за нас, защото те правят професионални инструменти. Много деца могат да се докоснат до тези инструменти, да ги изпробват, затова има специален график, с обособени помещения. За нашите ученици това е изключително полезно, защото те виждат какво трябва да представлява техният инструмент. Тази година ще имаме един немски лютиер, един от Сърбия, българин и румънец.

Успяхте ли да осигурите силен награден фонд?

Да, наградният фонд е изключително силен. Неговата равностойност в парични и предметни награди е почти 30 000 лева. Голямата награда в трета и четвърта възрастови групи в категория „Класическа китара“ е именно това турне в 8 български града, което ще се проведе догодина. Това са платени изяви на изпълнителите, които им дават и много голям шанс за развитие, за придобиване на опит. Мога да кажа, че Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 е една силно развита платформа за концертиращи музиканти, любители, ученици, преподаватели, лютиери и за всички, които са свързани с китарния свят.

Мие Огура – флейта (Япония), и Атанас Уркузунов

Пълната програма на фестивала къде може да бъде видяна?

На сайта на самия Фестивал – plevenguitarfestival.com. Там има подробен график, който е направен професионално – за всяко събитие има информация. Хората могат да се ориентират много лесно. Можем да кажем, че всичко хубаво тепърва предстои.

Журито в какъв състав е?

Пристигат близо 30 човека от България и чужбина. Повечето хора, които участват в журито, са преподаватели в университети в Италия, Германия, Франция, Швейцария, България. Останалите членове са преподаватели в училища – всъщност, това е едно от изискванията към членовете на журито. Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019 запазва силния екип, който има не леката задача да излъчи резултати. На сайта на Фестивала има подробна информация за всеки член на журито. Цялата друга информация също е налична.

Плевенската китарна школа достойно ли е представена в това престижно събитие?

Мога да кажа, че благодарение на този сериозен форум плевенската школа претърпя огромен разцвет и нивото на музициране и вдъхновение, на което в момента са възпитаниците, е показателно за това. Всяка година децата имат по-голямо желание за развитие и участие във Фестивала. Също виждат, че изкуството е добре платено и е прекрасно да се занимаваш с това. Аз винаги съм бил на мнение, че когато човек се труди и се раздава до край, той намира своето място. Тази година в откриващия концерт ние ще чуем победител от град Плевен – това е Биляна Лазарова, която миналата година успя да спечели във възрастова група до 15-годишна възраст – в една изключително сериозна конкуренция с деца от няколко държави. В крайна сметка тя стана първа с много сериозен резултат, а след това свири на гала концерта като победител. Тази година нейно право е да открие фестивала заедно с другия победител – Майкъл Бътън. Това е един голям успех за плевенската китарна школа, който се надявам да се задържи. Тези високи резултати са плод на много сериозна работа.

Биляна Лазарова

Имате ли подкрепа от Община Плевен?

Тази година Община Плевен подкрепя Фестивала – той е включен в Културния календар, Раздел 2 – културни събития с национално и международно значение.  

На добър час на събитието!

Благодаря!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here