Николай Априлов разказва историята на попзвездата Емил Димитров в спектакъла „Емил: Само един живот не е достатъчен“

0
258
Емил Димитров

Николай Априлов разказва историята на попзвездата Емил Димитров от Плевен в спектакъла „Емил: Само един живот не е достатъчен“, който ще бъде представен на 26 януари 2024 г., от 19:00 ч., в Сити Марк арт център (бул. “Янко Сакъзов” № 30) в София.

От сцената ще прозвучат откъси от най-любимите песни на незабравимия творец в нови аранжименти на Светослав Заров. Хитовете на попзвездата ще бъдат изпълнени от таланливите Денислав Новев, Велин Михайлов, Пейо Филипов, Олга Михайлова-Динова, Орлин Цветанов, Мая Василева.

Ники Априлов и Емил Димитров не са били близки приятели, но са се познавали. „Пели сме наремето негови песни в любимото на мнозина предаване „Като лъвовете”. След всяко изпълнение на негова песен, Емил се обаждаше на Катя Кисимова – жената, която се занимаваше с подбора на песните и децата, за да благодари. Казвал е: „Здравейте, Катя, обажда се Емил Димитров! Благодаря ви, че изпълнявате моя песен!”, а тя ми е споделяла как й се подкосили краката първия път, когато чула гласа му в телефонната слушалка. Това се случваше последните години от неговия живот, когато бе прикован към своя стол, за който казваше „той ревниво пази всяка чупка от моето тяло и ме приема безрезервно”. Емил беше единственият, който се обаждаше, за да благодари“, разказва режисьорът.

Николай Априлов решава да създаде този спектакъл за легендарния певец, защото той специален и познат на поколения българи и чужденци. Въпреки че от години него физически го няма, песните му продължават да се слушат, защото носят ярки послания. “Той никога не се е стремил да прави просто някаква музика. Всяка негова песен е послание. Има три песни, посветени на майката, има песни за раздяла, има песни за любовта, за родината. „Ако си дал” е истински социален хит, а „Моя страна, моя България”, която комисиите не пускат до ефира тогава, днес е неофициалният химн на българите в чужбина“, обяснява Николай Априлов.

***

Световноизвестният изпълнител Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в град Плевен – в семейството на илюзиониста Димитър Димитров (Факира Мити, бивш кинооператор на неми филми) и французойката Анастасия Димитрова (мадам Сиси), която е асистентка на съпруга си.

Надареният младеж от дете се увлича по рисуването и по класическата музика. Свири на акордеон, композира и участва в училищни пиеси. През 1959 г. получава втора награда на „Второто общобългарско състезание за изпълнители и инструменталисти“ за изпълнението му на акордеон на „Унгарската рапсодия“ от Лист, а една година по-късно е приет да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Не след дълго напуска и се отдава на музикалната си кариера.

На 24 декември 1960 г. в кино „Петър Берон“ представя пред публика авторската си песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон, с която две години по-късно  печели награда на Международния фестивал в Сопот (Полша), която е и първата международна награда за българска песен.

През 1965 г. излиза първата му самостоятелна дългосвиреща плоча, която е и първата самостоятелна дългосвиреща плоча на естраден изпълнител в България. Продадени са рекорден брой копия от нея.

През 40-годишната си кариера Емил Димитров издава над 30 албумасъздава около 350 песни, продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят (55 милиона от които само в Русия), изнася над 7000 концерта в европейски, азиатски, африкански страни, пее на една сцена с Рики е Повери, Ал Бано, Джани Моранди, Патриция Карли, Шарл Азнавур, Йосиф Кобзон, Алла Пугачова (която изгрява на музикалния небосклон благодарение на неговата песен „Арлекино“) и много други звезди на българската и световната поп и рок музика. Наричат го „крал на песента“ и „Синатра на Изтока“.

Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България. Женен е за кратко за Грета Ганчева през 1967 г. От брака си с Мариета Димитрова през 1968 г. има син – също се казва Емил Димитров.

Умира на 30 март 2005 г. – на 65-годишна възраст. Оставя след себе си международна кариера, огромен брой златни хитове и много любов – дадена и получена от публиката у нас и по света.

В памет на естрадния певец, в центъра на родния му Плевен през 2018 г беше открит паметник, дело на скулптора Константин Симеонов – Костика. Другият паметен знак в града е барелеф на родната му къща в 9-ти квартал. В чест на световноизвестния изпълнител концертната зала в читалище „Съгласие 1869“ носи неговото име.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here