Незабравимата оперна прима Гена Димитрова щеше да навърши 80 години днес

0
581
Гена Димитрова

Незабравимата оперна прима Гена Димитрова щеше да навърши 80 години днес, 6 май – Гергьовден. Тя си отиде от този свят твърде рано – през 2005 г, но остави след себе си огнена диря в световното оперно изкуство. Ярка звезда на сцената, тя не допусна да се откъсне от земното, от корените на родното си село Беглеж, Плевенско, и винаги с обич и признателност говореше за близките си, Родината и народа си, където и да се намираше по света.

Гена Димитрова в „Турандот“ заедно с Пласидо Доминго – Ла Скала, 1983 г. Снимка: Фондация „Гена Димитрова“

Драматичното сопрано е не само рядък глас, за който специалистите казват, че се ражда веднъж на 100 години, а и вдъхновяващ пример за поколенията оперни певци след нея, които могат да учат ежедневно от нейния творчески път и от начина, по който тя се самоизгражда като артист от световна величина. Покорила всички най-престижни сцени в света, Гена Димитрова не спира да работи за своето усъвършенстване до последния си час, както и да върви по житейския си път с безкомпромисно достойноство.

Eкспозиция „Гена Димитрова“ в Регионалния исторически музей в Плевен.

За своите ученици тя е стожер, постамент и ключов фактор в изграждането им като добри професионалисти. Години, след като много от тях имат своите значими постижения в света на оперното изкуство, нейните съвети продължават да звучат в душите им и да разкриват с все по-голяма сила дълбочината и смисъла си.   

По повод годишнината на Гена Димитрова Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim спектакъл на операта „Джоконда“ от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. Събитието е днес, 6 май, от 19 часа.

Също днес в YouTube канала на Фондация „Гена Димитрова“ ще бъде показан дебюта на оперната прима в САЩ през декември 1981 г. с операта „Ернани” от Джузепе Верди. Ще има и специална изненада в следобедните часове на 6 май в рамките на поредицата „Диалози от дома” в Инстаграм с автор Димитър Сотиров, която навършва своята първа годишнина. 

Eкспозиция „Гена Димитрова“ в Регионалния исторически музей в Плевен.

Австрийското национално радио също отбеляза 80-годишнината на Гена, а италианци издадоха архивен запис отпреди 30 години от операта „Андре Шение“ от Умберто Джордано с участието на великата Гена Димитрова. Спектакълът е изнесен през май 1991 г. в Генуа, когато оперната прима празнува 50-тия си рожден ден. Нейни партньори на сцената са Джузепе Джакомини и Джорджо Занканаро, а на диригентския пулт е Паоло Олми. Дискът има специално лимитирано издание за България с текст на обложката на български език.

По случай 80-годишнината от рождението на недостижимото драматично сопрано Софийската опера представя концертно изпълнение на “Макбет” с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов – на 30 май от 19 часа.

В Плевен пък предстои Четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова”, който ще се състои от 22 до 26 май 2021 г. Събитието се организира от Плевенската филхармония със съдействието на Министерство на културата и община Плевен. В заключителния концерт на победителите ще участва и Общински хор „Гена Димитрова“. Статутът на конкурса е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония (2005).

Eкспозиция „Гена Димитрова“ в Регионалния исторически музей в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here