Най-големият живописен портрет на Апостола грейна дни преди рождението му на фасадата на врачанско училище (видео)

0
1273
Васил Левски - Враца

Най-големият живописен портрет на Апостола грейна дни преди рождението му – 18 юли, на фасадата на врачанското иновативно училище, което носи името му. Творбата е с площ 50 кв метра и е дело на световноизвестния български художник и графити артист Станислав Трифонов – Nasimo.

Монументалната работа е създадена майсторски само за 3 дни, като авторът й използва смесена техника, включващи рисуване с четки, валяци и аерозолни спрейове, като за всеобщо изумление на жителите на града, той рисува „на око“, без предварителни разчертания.

„Бях поканен от училище „Васил Левски“ във Враца, за да създам стенопис с лика на Апостола, който по уговорка трябваше да бъде с размер от няколко квадратни метра. Знаейки, че рожденият му е само след няколко дни, реших да разпростря стенописа по дължината на цялата фасада, като така отдам своите почитания към Васил Левски и направя подарък на училището и града. Крайният резултат се оказа най-мащабният портрет на Апостола, рисуван някога“, споделя световноизвестният графитър.

Той добавя, че не търси признание или благодарности, а единствено се моли „за зрънце от готовността за саможерва на тази светлинна душа да покълне и у нас, съвременните хора.“

Nasimo в процес на рисуване на Васил Левски.

Видео: https://www.facebook.com/nasimo.org/videos/733963380693801/

Биография на Nasimo

Роден в Търговище през 1979-та, Станислав Трифонов – Nasimo е признат за един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт арт култура, както и един от най-популярните по света съвременни български художници.

Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят стени и фасади на сгради не само в България, но и в страни като Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай.

Nasimo е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради. След невероятния успех на неговата шеста самостоятелна изложба “Life is a Study” („Животът е училище“) в София, Пловдив, Бургас, Варна и Търговище през 2019 г, тя беше показана и в Плевен, като по време на събитието беше представена и неговата нова книга-албум “25 Years of Nasimo: Sketchbook” („Скицникът на Насимо“).

Двата проекта проследяват професионалното развитие на художника – от скици и учебни етюди до разработени картини и монументални стенописи, същевременно подчертавайки ключови аспекти от неговия житейски път.

Nasimo пред своя творба.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here