Никополска крепост

След 30-годишно прекъсване тази година бяха възстановени археологическите разкопки на последната средновековна българска столица. Спасителните проучвания на Никополската крепост се осъществиха по инициатива на Община Никопол и са водени от специалистите от Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен Венко Иванов, Владимир Найденов и Тинка Кръстева. Участваха още студентът по археология Серхан Середжебов, негови колеги, ученици, доброволци и служители на Община Никопол.

Беше почистен сектор от южната крепостна стена и две от проучените кули. Беше открит нов участък от средновековната крепостна стена. Проучвания бяха осъществени и във вътрешността на крепостта, където беше открито жилище от късно османския период.

Освен архитектура, бяха открити и находки като монети, върхове от стрели, елементи на бита. Интерес представляват надгробна плоча и жертвеник от римския период, които са преизползвани при строежа на средновековната крепостна стена и кули. Предстои тяхното пренасяне в дворното пространство пред настоящата обществена колекция на Никопол.

Предвижда се археологическите проучвания да продължат и през следващата година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here