Над 400 специалисти от страната и чужбина пристигат в Плевен за Националния конгрес по хирургия с домакин Медицинския университет 

0
76
Медицински университет - Плевен

Медицинският университет в Плевен ще е домакин на XVIII-я Национален конгрес по хирургия с международно участие в периода 6 до 8 октомври. В престижния форум ще се включат над 400 специалисти от страната и чужбина. Събитието се провежда под егидата на ректора на МУ – Плевен – проф. д-р Добромир Димитров, а негов организатор е проф. д-р Димитър Стойков, председател на Българското хирургическо дружество и на Организационния комитет.

Почетни председатели на конгреса са акад. Григор Горчев и акад. Дамян Дамянов. До сега Плевен е бил домакин на пет национални конференции по хирургия с международно  участие, но за първи път висшето училище е домакин на хирургичен конгрес. Преди четири години проф. д-р Димитър Стойков беше избран за председател на Българското хирургическо дружество (БХД).

На 6 октомври 2022 г. в Телекомуникационния ендоскопски център ще се проведе обучителен курс за млади лекари по роботизирана хирургия от водещи хирурзи от Световната асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, на която МУ – Плевен е партньор. На 7 октомври американските хирурзи проф. Ричард Сатава, проф. Филип Шадук, проф. Джон Морисън и проф. Ян Ходгдон ще открият научната програма с пленарна сесия, посветена на бъдещето на роботиката и минимално инвазивната хирургия. През 2019 г. водещите американски партньори на МУ – Плевен взеха специално участие в Европейския конгрес по роботизирана хирургия, на който висшето училище бе домакин в София.

Над 150 доклада ще бъдат представени на хирургичния форум – те са разпределени в четири основни теми: „Хирургични инфекции“, „Карцином на стомаха. Диагностика и лечение“, „Хирургични усложнения от Ковид инфекцията“ и „Роботизираната хирургия – съвременни възможности“. Студентите медици също ще участват в конгреса, като ще имат възможност да се включат в работните екипи и да посетят всички научни сесии.

Проф. д-р Димитър Стойков, председател на Българското хирургическо дружество и зам.-ректор на МУ – Плевен, информира, че в хода на конгреса ще се приемат два важни консенсуса, които ще унифицират на национално ниво тактиката при лечение на остър панкреатит и ще дадат насока за прилагане на лапароскопската техника при лечение на заболяванията на жлъчен мехур и билиарен тракт.

В хода на конгреса е предвидена и сестринска сесия, която се организира от Ивайла Петкова, главна медицинска сестра на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Професионалистите по здравни грижи също разработват консенсус, а темата е „Обгрижване на болните с хирургични инфекции“.

В края на XVIII Национален конгрес по хирургия ще се състои Общо събрание на Българското хирургическо дружество, на което ще бъде представен отчетен доклад за мандата на председателя и ще бъде обсъдена кандидатурата на проф. д-р Никола Владов като по-следващ председател. След конгреса председателството на БХД за следващите 2 години ще се поеме от доц. Михаил Радионов от Окръжна болница София. На 8 октомври 2022 г. ще се проведе Общо събрание на Българската асоциация по миниинвазивна и роботизирана хирургия (БАМИРХ), председателствано от акад. Григор Горчев и проф. Тома Пожарлиев.

Информация: Медицински университет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here