Над 100 щанда предлагат разнообразни мартенички в центъра на Плевен

0
231
Мартеници - базар

С началото на месец февруари в Плевен започна традиционният базар за мартеници. Над 100 щанда, разположени в централната пешеходна зона, предлагат и тази година разнообразие от червено-белите символи на плевенчани и гостите на града.

Кандидатите, подали заявления за продажба на мартеници, получиха места след провеждане на публичен жребий в Община Плевен. Съгласно схемите, утвърдени от главния архитект на Общината, позициите са разпределени в четири основни зони от Големия фонтан на пл. „Възраждане” до Къщата-музей „Цар Освободител Александър ІІ”.

Според поверието, цветовете в мартеницата имат определено значение – червеният символизира живота, а белият – чистота и щастие. Производителите в Плевен в продължение на месеци изработват мартеници, за да зарадват жителите и гостите на града. И тази година прави впечатление, че майсторите се връщат към вълната, която умело използват за създаването на оригинални накити. През последните години все повече се забелязва завръщане и към обичайната мартеница за закачване – Пижо и Пенда.

Продажбата на мартеници в Плевен ще продължи до 3 март включително.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here