Над 100 платна представя художникът Албино Пити в ХГ „Илия Бешков“, изложбата е първа за автора в Плевен

0
178
Албино Пити

Над 100 платна представя световноизвестният художник Албино Пити в Художествена галерия „Илия Бешков“. Изложбата „Експанзионизъм. Жест – материя – знак“ беше открита снощи, тя е първата за автора в Плевен и ще може да бъде видяна от плевенчани и гостите на града до 26 февруари..

„В Плевен имате едно от най-невероятните арт пространства. Харесвам Плевен, харесвам хората тук, харесват топлотата, с която посрещате“, сподели творецът. Албино Пити пристигна в Плевен със съпругата си. Дмата бяха приветствани лично от кмета на Общината д-р Валентин Христов и представители на творческите среди в града.

„Изкуството обича човека. Не трябва да имитираш, а да изразяваш душата си, защото изкуството е акт на любовта, от която пък се ражда човекът. Благодаря на всички вас за топлотата  и усмивките ви, за това, че ми подарявате най-ценното нещо – вашето време. Изключително съм поласкан да бъда гост в това невероятно артпространство“, сподели при откриването на изложбата си художникът. Картините, които показва в Плевен, обединяват творческите му търсения от последните няколко години. В експозицията италианският майстор на абстрактното изкуство представя творби, рисувани в периода от 2020 г. до 2024 г., като трите пункта, върху които акцентира, са „Силата на Жеста“, „Материята и нейната вечна изменчивост“ и „Знаковите форми“. Част от изложбата са и картини на студенти от Нов български университет, рисувани в рамките на творческа работилница, която е проведена от художника през м. ноември 2023 г. в университета.

Албино Пити е с италиански произход, а творческият му път преминава през Италия, Холандия, Испания, България и други страни, в които живее, твори и организира изложби. Носител е на много международни награди, като негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и др.

Днес, 7 февруари, в ХГ „Илия Бешков“ се провежда и творческа работилница, ръководена от Албино Пити, с участието на ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here