На 6 февруари преди 105 години се играе първата премиера на сцената на Плевенския театър

0
209
ДКТ "Иван Радоев" - театър

На 6 февруари 1919 г. се играе първата премиера на сцената на плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Това е пиесата „Кин“ от Александър Дюма с режисьор Владимир Николов.

„Инициативата за създаване на Плевенски градски театър в едно време на преживяна национална катастрофа принадлежи на артиста г. Александър Гюров, който устрои четири граждански събрания, популяризира в тях идеята за театъра и осветли гражданството върху начина за основаването му“, гласи протокол на Гражданското събрание от 22 декември 1918 г., с което се учредява театърът. Гюров става и първият директор на театъра.

През годините множество предизвикателства са сполетявали Плевенския театър. Едва няколко години след създаването му, през 1925 г., пожар го изпепелява до основи. Въпреки трагедията е основан Театрален комитет, който да поднови творческата дейност и на 17 октомври 1926 г. е открит театралният сезон със „Змейова сватба“ от П. Ю. Тодоров. За реконструкцията театърът събира 670 хил. лева, от които 40 % са дарени на фонда „Пострадали от атентата в църквата „Св. Неделя“.

В следващите години театърът се стреми към професионализация и развитие на силен и разнообразен репертоар. В годините между 1928 и 1932 г. Кръстьо Сарафов изпълнява главните мъжки роли в пиесите „Разбойници“ от Шилер, „Големанов“ от Ст. Л. Костов, „Хенри IV“ от Уилям Шекспир, „Мариус“ от Марсел Паньол, „Престъпление и наказание“ по Достоевски, „Бедността не е порок“ от Островски и др. Драматург на театъра е Боян Дановски, а директор – Георги Костов.

Равносметката през 1937 г. се оказва повече от оптимистична: само за един сезон, 18 години след първата премиера, в театъра са изиграни 272 представления с 64 112 зрители.

Не закъснява и първото представление за деца в Плевен – неговата премиера е през 1938 г., а заглавието е „Динко Мързелана“.

Информация: ДКТ „Иван Радоев“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here