На 5 октомври се отбелязва Световният ден на учителя

0
247
учител - ученици
Снимка: breaking.bg

На 5 октомври се отбелязва Световният ден на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“.

По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това се случва през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път. 

Професията на учителя е призвание и дълг, огромна отговорност и благородна кауза. Във всички общества и култура учителят е уважаван, защото създава бъдещето на нацията. Неговият неуморен труд превръща децата в личности с морални ценности и правилни преценки за света. Учителят възпитава, формира критериите за разпознаване на добро и зло, учи на самостоятелно мислене и вземане на правилни решения.

Във всички нива на своето образование всеки човек среща учители, които оставят светла следа в съзнанието му завинаги и го провокират да израства, да се развива, да разгръща потенциала си.

Поклон пред всеотдайната работа на всички български учители, посветили се на трудната, но благословена мисия да възпитават личности!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here