Многолюдно шествие се включи в празнуването на 24 май в Плевен

0
121

 С многолюдно шествие и изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“ от множество хорови формации Плевен отбеляза днес един от най-българските празници – 24 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и книжовност. Тържественото честване започна от площад „Стефан Стамболов“, където пред Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ се събраха стотици ученици, учители, просветни и културни дейци, представители на държавната и местна власт, институции, десетки граждани.

Предвождано от свещеници с иконата на Светите братя, под музикалния съпровод на ученическия гвардейски оркестър при СУ „Иван Вазов“, цветното шествие премина през централната пешеходна зона и стигна до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където се сля с това на студентите и преподавателите от Медицинския университет в града. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от плевенските православни храмове, слово за празника произнесе кметът д-р Валентин Христов:

„24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност! Тържество на родните писмена, които Светите братя Кирил и Методий създадоха и ни завещаха като най-ценно наследство! Тържество на българската книжовност, която сътвориха техните следовници, плеядата будители, поколенията писатели и поети! Тържество на смелата научна мисъл, на таланта и вдъхновението на нашите творци, на неуморния труд на българските преподаватели! Този ден ни изпълва с гордост и самочувствие за приноса ни в европейската история с неоспоримата присъствие на нашата богата култура. Аз вярвам, че всички ние – родители, учители, хората на науката, културата, изкуството, можем и трябва заедно да осигурим възможности децата ни да продължат да пишат родната история със своите постижения и признания. Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи! Нека да пребъдат българските писмена и българското слово“, каза в празничното си обръщение д-р Валентин Христов.

 В знак на признателност пред делото на Светите братя Кирил и Методий и с почит към всички просветители и верни следовници на святото им дело, пред барелефа бяха поднесени венци и цветя от името на Община Плевен и Общински съвет – Плевен, областния управител на Област Плевен, народни представители, политици, организации, учебни заведения, културни институти и граждани.

Празничният ден продължи с общо изпълнение на химна „Върви, народе възродени!“, създаден по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. Песента е изпълнена за първи път на 11 май 1901 г. в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета. Година по-късно, за Деня на българската просвета и писменост, се запява от всички училища в страната. Днес в един глас на централния площад в Плевен песента запяха детски и училищни хорове, заедно с Общинския хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, народни певици от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Смесен хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска при Центъра за работа с деца, Хора за македонски песни с ръководител Иван Минков при читалище „Парашкев Цветков 2003“ – Плевен, и др.

За деня на словото, просвещението и духовността в пространството пред Военния клуб на Плевен и тази година е обособена Алея на книгата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here