Кметът на Община Плевен и председателят на Общинския съвет поздравяват преподавателите и културните дейци по повод 24 май

0
51
Община Плевен

По повод 24 май кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански отправиха поздравителни адреси към учителите, учениците, просветни и културни дейци и хората на науката.

Д-р Христов пожелава на всички „да пребъдат българските писмена и българското слово“, защото „24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност, на родните писмена, които Светите братя Кирил и Методий създадоха и ни завещаха като най-ценно наследство“.

„Тържество на българската книжовност, която сътвориха техните следовници, плеядата будители, поколенията писатели и поети! Тържество на смелата научна мисъл, на таланта и вдъхновението на нашите творци, на неуморния труд на българските преподаватели! Този ден ни изпълва с гордост и самочувствие за приноса ни в европейската история с неоспоримото присъствие на нашата богата култура“, заявява д-р Христов.

И изразява вярата си, че всички ние – родители, учители, хората на науката, културата, изкуството, можем и трябва заедно да осигурим възможности децата ни да продължат да пишат родната история със своите постижения и признания. „Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи! Нека да пребъдат българските писмена и българското слово!“, се казва в заключения в поздравителния адрес на д-р Христов.

Доц. Малкодански припомня, че 24 май е денят, в който всеки от нас се прекланя пред великото дело на нашите първоучители, и благодари на всички, които пазят пламъка на българщината – на нашите учители, дейци на културата, учени, писатели, художници, поети, на всички знаещи и можещи.

„На всички Вас, чиято мисия е да опазвате и съхранявате българската духовност, пожелавам здраве и вяра, за да продължите святото си дело да образовате и възпитавате“, добавя още доц. Малкодански.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here