Многобройна публика уважи честването на 80-годишния юбилей на поета Георги Константинов в родния му Плевен

0
231
Георги Константинов

Многобройна публика уважи честването на 80-годишния юбилей на поета Георги Константинов – почетен гражданин на Плевен, почетен гражданин на София и почетен член на Дружеството на писателите в Плевен. Събитието се състоя снощи в зала “Катя Попова” в Плевен и беше открито от Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева с “Песен за българката” – солисти бяха Ивелина Първанова и Даниел Меса. Организатори на празника бяха плевенското Дружество на писателите и Община Плевен.

Водещ на вечерта беше Лалка Павлова – поетеса, литературен критик, член на УС на Дружеството на плевенските писатели и на Съюза на българските писатели, която представи участниците в събитието и творчеството на юбиляря.   

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас са посрещали с добра надежда и съпричастие всяка една от моите над 60 книги, излезли досега – поезия, проза и книги за деца. Благодаря и на себе си, че винаги съм бил с близки чувства и мисъл до своя роден град – легендарен и епичен, град на моето детство и юношество, на моите първи стихове. Аз съм произведение на родния ми Плевен и съм горд с това“, обърна се Георги Константинов към присъстващите.

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов му подари икона на Св. Георги, за да го закриля. Поетът получи и специални поздравителни адрес и цветя от областния управител на Плевен Виолета Иеремиева и екипа на Регионалната библиотека “Христо Смирненски” – Плевен.

Кметът д-р Христов поднася икона на Св. Георги на юбиляря

Нина Чилиянска, председател на Дружеството на писателите в Плевен, поднесе също цветя и поздравителен адрес от името на организацията. Юбилярят прие поздравления и от политика и един от бившите кметове на Плевен Румен Петков, който е и личен негов приятел. Празникът уважи и Георг Спартански, бивш кмет на Плевен, както и заместник-кметът с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова..

Георги Константинов започна своя рецитал с вълнуващи и обичани стихове, сред които и това за низшите чинове, а публиката щедро го аплодира. Актьорът и певец Симеон Владов и бардът Румен Спасов изпълниха песни по стихове на юбиляря. Поетът представи и свои творби от новата си стихосбирка “Живея високосно.“

Емоционалната празнична вечер завърши с бурни аплодисменти, а Георги Константинов раздаде автографи на своите многобройни почитатели и приятели.

Симеон Владов

За Георги Константинов

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 в гр. Плевен, където завършва гимназия, а впоследствие – и българска филология в Софийския университет (1967). Бил е зам.-главен редактор на в. „Народна младеж“, главен редактор на сп. ”Родна реч”, главен редактор на сп. ”Пламък” (от 1983) и негов управител. Народен представител е в VII ВНС (1990-1991) и заместник-министър на културата (1995). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997), член е на българския ПЕН център от 1996 г. и негов почетен председател.

Георги Константинов дебютира с три стихотворения: „Еделвайс“, „На път“ и „Хижа“, публикувани в сп. „Родна реч“ (№ 6, 1959 г.). Сътрудничи на в. „Литературен фронт“, „Пулс“, сп. „Читалище“, „Септември“, „Пламък“, „Тракия“, „Хоризонт“ и др. От 1993 г. е издател на възстановеното сп. „Пламък“. Дебютната му поетична книга „Една усмивка ми е столица“ излиза през 1967 г.

Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, руски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в различни антологии, на различни езици – английски, японски, хинди, руски, немски. Пише и книги за деца – неговият роман „Туфо Рижият пират“ е издаден на седем езика.

Носител е на Меdalika Pontificia Vatikan (1996), Национална награда за поезия (1979, 1983), Национална награда за детска литература (1987), награда ”Петко Р. Славейков”, Награда на Министерството на образованието и науката (2001), Национална награда за цялостен принос в детско-юношеската литература ”Константин Константинов” (2005) и др.

Георги Константинов е сред основателите на плевенското Сдружение „Дружество на писателите“ преди 45 години, бил е и негов зам.-председател, а сега е негов почетен член.

Той е почетен гражданин на Плевен и почетен гражданин на София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here