Многобройна публика аплодира на крака спектакъл на операта „Набуко“ в Летния театър в Плевен

0
776
опера ""Набуко" - 17 юни 2021 г

Многобройна публика аплодира на крака спектакъл на операта „Набуко“ от Дж. Верди в Летния театър на Плевен на 17 юни 2021 г. Заглавието беше представено от Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Хора на Държавна опера – Русе, с хормайстор Стелияна Димитрова – Хернани.

В ролята на Абигаил зрителите имаха удоволствието да чуят и видят прекрасното сопрано Габриела Георгиева – ученичка на великата Гена Димитрова и солистка на Софийска опера. С безкомпромисен професионализъм и ярко артистично присъствие тя изгради образа на абмициозната и озлобена до умопомрачение своя героиня, която не се поколебава да пожертва много хора, включително близки, в името на властта, но в крайна сметка губи всичко и, сломена и отчаяна, в предсмъртния си час иска прошка за своите грехове.

Габриела Георгиева

Габриела Георгиева дебютира в ролята на Абигаил през 2006 година. Една от най-сериозните сопранови партии е емблематична за двете големи български оперни прими Гена Димитрова и Ана Томова – Синтова. Георгиева добавя свои щрихи в претворяването на образа и пее с лекота, което показва колко удобно се чувства в него.

Венцеслав Анастасов (вляво), Габриела Георгиева, ученици от НУИ „Панайот Пипков“ и хор

В ролята на царя на Вавилон – Набуко, зрителите видяха известния и обичан у нас и в чужбина баритон Венцеслав Анастасов, който те познават от други гостувания на плевенска сцена, и го приветстваха подобаващо. Той работи с едни от най-големите имена в света на операта, а репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и др. 

Мартин Цонев
Мартин Цонев (в центъра) и Шмилена Султанова (вляво)

Публиката на спектакъла в Плевен подкрепи с аплодисменти и баса Мартин Цонев, който се превъплъти в ролята на първосвещеника и пророк на евреите Захария и пресъздаде убедително драматизма на всички сцени с негово участие. Музикалната критика не се поколеба да постави Цонев до великите български баси Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Борис Христов, след като през 2015 г. изигра ролята на Борис Годунов във фестивала на открито „Опера пред храма“ в София.

Венцеслав Анастасов и Даниел Меса (вдясно)

Мецосопраното Шмилена Султанова изигра ролята на Фенена – сестра на Абигаил, тенорът Георги Султанов беше Измаел – син на царя на Йерусалим, Димитър-Диман Панчев се представи като висшия жрец на Баал, Даниел Меса се изяви като вавилонския войник Абдало, а Боряна Бешева беше Анна – сестрата на Захария.

Димитър-Диман Панчев и Габриела Георгиева

Красивите хорови изпълнения – особено на емблематичния Хор на поробените евреи, завладяха със силните си емоционални послания публиката и предизвикаха много одобрителни възгласи „Браво“.

Хор на поробените евреи

В постановката участваха деца от Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“ и ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – специалност „Български танци“.

Венцеслав Анастасов, Даниел Меса и мъжки хор

Диригент на спектакъла беше маестро Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония, а режисьор – Надежда Христозова.

Венцеслав Анастасов и мъжки хор

Оперният спектакъл ще бъде представен и в Спортната зала „Диана“ в град Ямбол – на 22 юни 2021 г, от 19 часа.

Георги Султанов (на преден план) и Боряна Бешева
Мартин Цонев (всредата), Боряна Бешева (вляво), Шмилена Султанова (вдясно) и хор
Георги Султанов и Шмилена Султанова
В спектакъла участваха деца от Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“ – с тяхната художествена ръководителка Маня Николова (вдясно)

Снимки: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here