ХГ „Илия Бешков“ е домакин на изложба на художника Румен Скорчев

0
516
Изложба на Румен Скорчев

ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, гостува на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, с изложбата „Щедростта на един художник“ на Румен Скорчев. Откриването ще е на 22 юни от 17 часа. Румен Скорчев е български художник, график и илюстратор. Работи във всички области на графиката и илюстрацията, но най-известен е като майстор на рисунката. Изключително продуктивен, той е илюстрирал над 200 книги. Биографията му представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. Първото му образование е инженер-паркостроител (1957 г.), а през 1964 г. завършва Илюстрация във ВИИИ „Николай Павлович“ при проф. Веселин Стайков. Започва работа като художествен редактор в периодични издания и главен художник на издателство „Народна младеж“. През 1979 г. е избран за стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin. От 1984 г. е професор по Илюстрация и оформление на книгата в катедра „Графични изкуства“ във ВИИИ „Николай Павлович“.

Има самостоятелни изложби в Мелбърн — Австралия, Ню-шател — Франция, Ню Делхи — Индия, Хага, Амстердам и Дордрехт — Холандия, Люксембург, Кюрасао — Холандски Антили, Сепре — Швейцария, Лусака — Замбия, Мюнхен и Бад Кисинген — Германия, Братислава — Словакия, Виена — Австрия и др. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и художествени галерии в страната.

Според Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство „Уфици“ във Флоренция, както и в музея „Албертина“ във Виена, фондация „Арт диалог“ – Париж, музея „Виктория и Албърт“ — Лондон, Дордрехтс музеум — Холандия, Националната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг“ в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here