Министерството на културата спечели делото срещу издателство „Византия“ за романа „Под игото“

0
427
Под игото - Иван Вазов

Министерството на културата спечели делото срещу издателство „Византия“ за романа „Под игото“, инфорират от ведомството. Наказателното постановление, с което през месец юни 2020 г. беше наложена имуществена санкция на издателство „Византия“ (търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова – Прима“), беше окончателно потвърдено от Административен съд – София-град. В края на 2019 година, след вълна от обществено недоволство, дирекция „Авторско право и сродните му права“ се самосезира и установи значителен брой промени в романа „Под игото“, издаден с наименованието „Под игото на съвременен български език“, без издателят да е получил необходимото по закон разрешение за това на Министерството на културата, предвидено в чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права.

Софийски районен съд отмени наказателното постановление през пролетта на миналата година, мотивирайки се, че сега действащият Закон за авторското право и сродните му права не се прилага по отношение на произведението „Под игото“, чийто срок на закрила е изтекъл. Министерството на културата успешно обжалва решението на първата инстанция. АССГ постанови ново решение, с което потвърди издаденото от заместник-министъра на културата наказателно постановление.

„Решението укрепва ролята на Министерството на културата като пазител на оригиналните текстове на класическите произведения на българската литература от посегателства, независимо от целите на преработката“, категорични са от ведомството.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here