Международният младежки фестивал „Кръстопът“ представя концерт на Китарния ансамбъл към НУИ „П. Пипков“ – Плевен

0
368
Китарен ансамбъл

IV-тият Международен младежки фестивал „Кръстопът“ (онлайн издание) ще представи концерт на Китарния ансамбъл към Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. Диригент на ансамбъла е Пламен Марков, а художествен ръководител – Никоай Михайлов. Концертът ще бъде излъчен на 21 ноември 2020 г от 20 часа на страницата във Фейсбук на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Щастливи сме, че отново ще изживеем заедно магията от този незабравим концерт. Благодарим на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ за възможността. За нас е огромна чест!“, коментира по повод събитието Михайлов.

Представеният видеоматериал е част от благотворителен концерт, състоял се на 5 март 2020 г. в залата на НУИ “П. Пипков“ в Плевен.

Китарният ансамбъл е създаден през 2012 година. Негов художествен ръководител от създаването му до днес е Николай Михайлов – преподавател по китара в НУИ „П. Пипков“ и организатор на Международния фестивал на китарата – Плевен.

Още с първото си участие през 2014 г. ансамбълът печели награда от Музикалния фестивал „Дни на класическата китара“ във Варна, а на следващата година е поканен да изнесе рецитал в една от концертните вечери на фестивала. През 2015 г. съставът печели трето място от Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ в Кюстендил, а през 2017 г. завоюва второ място на същия конкурс.

Само за пет години ансамбълът успява да постигне изключително високи резултати по отношение на изпълнителското изкуство. През 2018 г. става носител на първа награда от Международния конкурс „Алтамира“ в Гориция (Италия) в сероизна конкуренция с 18 състава от цяла Европа. Същата година печели и първа награда от Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ в Кюстендил.

Репертоарът на формацията е съставен от творби на съвременни композитори и филмова музика. Диригент на ансамбъла е Пламен Марков. В състава участват ученици от 7 до 12 клас на НУИ „П. Пипков“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here