Интересни демонстрации обещават организаторите на Европейската нощ на учените в Плевен (програма)

0
325
Нощ на учените

За поредна година Регионалният исторически музей в Плевен ще се включи в инициативата „Европейска нощ на учените“, която ще се проведе на 27 и 28 ноември 2020 г. (петък и събота).

Предвид обстановката в страната, тази година няма да има възможност демонстрациите да бъдат проведени на живо. Всички събития, презентации, лекции и опити ще се излъчват във фейсбук страницата на РИМ – Плевен на 27 ноември от 18.30 ч. и от 19.00 часа и на 28 ноември от 11.00 ч. и от 11.30 часа.

Всички желаещи да се включат и да наблюдават интересните демонстрации трябва само да посетят страницата на РИМ – Плевен във фейсбук в посочения ден и час.

Инициативата „Европейска нощ на учените“ 2020 – FRESHER е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска – Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, който се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света. Чрез тази програма в стотици градове в Европа се популяризират най-новите достижения на науката и изследователската работа на учените.

Тази година фокус на събитията от Нощта е темата за растителното здраве, обявено от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората и др.

Програма в ПЛЕВЕН

27 ноември

18:30 – 18:50 ч.

Магия FRESHER: Земетресенията

От демонстрацията на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за восъка и втвърдяването отвън навътре, лавата лампа, континенталния дрифт, земетресенията, сеизмичните вълни и ефекта им върху високите сгради, както и кой е най-земетръсният регион на планетата.

Подходящо за деца на 7–9-годишна възраст.

19:00 – 19:30 ч.

Наука в града FRESHER: Мистерията на канала и тайните на пречистването на отпадъчни води

Питали ли сте се какво се случва с водата, след като я използваме? Хабим ли я, или я връщаме на природата? Защо пък да трябва да се пречиства отпадъчната вода? Отговорите на тези и много други интересни въпроси, свързани с пречистването на отпадъчни води, открийте в представянето на д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

28 ноември

11:00 – 11:20 ч.

Магия FRESHER: Гръм и мълнии 

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ви канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии! 

11:30 – 12:00 ч.

Наука в града FRESHER: Пътеписът на една чаша вода

Всеки знае какво би се случило след като отвори кранчето на чешмата вкъщи… но знаем ли какво се е случило преди това? Нека заедно се гмурнем в дневника на една чаша вода и проследим пътешествието й от нейния до нашия дом. Представя инж. Радослав Тонев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here