Мащабен проект за гениалния актьор Георги Парцалев реализира журналистът Георги Тошев

0
1940
Георги Парцалев и певицата Йорданка Христова
Актьорът Георги Парцалев и певицата Йорданка Христова. Снимка - Георги Тошев

Мащабен проект за гениалния актьор Георги Парцалев реализира журналистът Георги Тошев, информира той в ефира на bTV. С фестивал, биографична книга, филми и игра ще бъде белязана 2020 година, през която великият комик от Плевенския край щеше да навърши 95 години.

На 2-ри ноември, събота, от 12,30 ч. ще бъде излъчен филмът „Жените на Парцалев“ в предаването „НепознатиТЕ“ по bTV. Той разказва за най-близките жени до актьора в живота му и на сцената – от майка му, леля Веска, до сценичните му партньорки. Татяна Лолова разказва за най-голямата несбъдната и болезнена мечта на актьора – да изиграе Дон Кихот. Забавни истории от общите им участия на сцена споделя и Стоянка Мутафова.

Проектът „Спомни си Парцелев“ разбулва и мистификациите около смъртта на великия комик. Той си отива от рядка форма на левкемия. Истината за тежкото си здравословно състояние той спестява както на колегите си, така и на близките си. Биографичната книга, която разказва много интересни и малко известни факти за живота му, скоро предстои да бъде представена официално пред публика.  

В рамките на проекта на Георги Тошев ще бъде презентирана и специална интерактивна игра, в която участниците ще имат възможност да влязат в някои от ненадминатите и незабравими роли на Георги Парцалев.

„Спомням си един много смешен човек, с леко провлачен глас, който ме разсмиваше като дете до сълзи от сцената и екрана. Откакто се появи идеята преди няколко години, съдбата ме срещна с хора, които помнят, обичат и пазят част от архива на Парцалев. Те ми помагат да направим един голям проект, който да припомни на по-старите поколения за Парцалев, а новите да ги запознае с един от емблематичните актьори на България“, споделят Георги Тошев.

На 31 октомври, преди 30 години, Георги Парцалев си замина от този свят. В родният му град Левски на този ден почетоха паметта му с минута мълчание и поклон пред един от вечните символи на Сатиричния театър.

„Смехът е велик, когато надмогва болката. Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости”, казваше великият комик.

Георги Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в град Левски, завършва гимназия в Плевен, а след това учи медицина в Софийския университет. Постепенно обаче открива, че има талант в театъра и през 1956 г. започва да играе в Сатиричния театър, само две години по-късно идва и първата му роля в киното в известния наш филм „Любимец 13“.

Едни от филмите, с които ще бъде запомнен, са „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптъра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987).

Незабравими роли на Георги Парцалев в театъра пък са в постановките “Михал Мишкоед”, “Големанов”, “Ревизор”, “Смъртта на Тарелкин”, „Чичовци“, „Баня“, „Суматоха“, „Обичате ли човешко?“ и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here