Мартин Митев дари архивна снимка на Окръжния съвет на Плевен от 1926 г. на Регионалния исторически музей

0
421
sdr

Архивна снимка, запечатала състава на Плевенския окръжен съвет през мандат 1926 – 1930 година по времето на кмета Иван Миндиликов, дари днес на Регионалния историческия музей /председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев. От името на културния институт фотоса прие заместник-директорът му Димитър Петров.

„Получих тази фотография от наш съгражданин, който е попаднал на нея случайно. Този човек има отношение към историята, има и мисленето на общественик. При срещата ни сподели, че когато намерил фотоса, веднага преценил, че мястото на този архив не е в дома му, а някъде, където достъп до него един ден да имат поколенията. Свърза се с нас и сподели желанието си да подари снимката на Общинския съвет, за което съм му благодарен“, сподели Мартин Митев. И допълни: „След като получихме снимката, прецених, че нейното място не е в архивите на Общинския съвет, а в архива на града ни. Затова реших да я предоставя за съхранение във фонда на Регионалния исторически музей.“ Митев изказа своята благодарност за бързата реакция на музейните работници.

На архивния фотос могат да се видят избраните окръжни съветници в състава на Плевенския окръжен съвет през мандат 1926 – 1930 г. За изборите по това време съобщава на страниците си вестник „Северно ехо“, който в онези години се списва от Рена Попова като съредактор. Дигитализираните броеве на изданието са общодостъпни чрез платформата Дигиталната културна съкровищница, Каталог Север+. Изборите за окръжни съветници в страната тогава са били на 14 ноември 1926 г. За Плевенски окръг избраните кандидати са от 6 околии – Плевенска, Ловчанска, Луковитска, Троянска, Тетевенска и Никополска, съобщава дни след вота на първа страница „Северно ехо“.

Първото заседание на новия Окръжен съвет тогава е свикано на 25 декември 1926 г., като в състава му влизат 35 представители на Демократическия сговор и 25 от различни коалиции. Окръжен управител по това време на окръга е Ил. Хайдудов. За председател на Окръжния съвет е избран Асен Милчев от Плевен. Председател на Окръжната постоянна комисия става М. Бойчинов. Съгласно изменение на  Закона за окръжните съвети по това време след изброите се тегли жребии в съда, съгласно който половината от състава на съвета се подновява след 2 години. При теглене на жребия се пада мандатът на окръжните съветници от Никополска, Луковитска и Ловчанска околии да бъде 2-годишен, а този на Плевенска, Тетевенска и Троянска – по 4 години.

Първата редовна сесия на новоизбрани Окръжен съвет е проведена на 28 февруари 1927 г. Кмет на Плевен по това време вече е Иван Миндиликов, превърнал Плевен в един от развитите райони на страната ни в онези години. Плевен засвидетелства своето признание към неговата личност и преди две години с удостояването му посмъртно със званието „Почетен гражданин“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here