Марина Кацарска спечели първа награда от Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“

0
438
Марина Кацарска

За трета поредна година 11-годишната Марина Кацарска спечели най-високото отличие в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“. Тя е удостоена с първо място във възрастова група V-VII клас, направление „Етнография“, раздел „Апотропейни предмети“, подраздел „Сурвакарски торбички“. Плевенчанката впечатли журито със своята приложна творба, изпълнена само с естествени материали. Марина развива своя талант в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен, специалност “Изобразително изкуство”.

Националният конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“ се организира от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Провежда се всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи и да стимулира интереса на учениците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Участници от цялата страна представиха своите работи в три направления: „Литературно творчество“, „Етнография“ и „Изобразително изкуство“. Конкурсът е за ученици от I до XII клас. 

Церемонията по официалното награждаване ще се състои в Националния дворец на децата на 15 декември 2022 г.

Марина Кацарска е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на Фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат е и на Голямата награда за 2020 година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here