Малки плевенчанки създадоха приказна книжка и предоставят средствата от продажбата й за болно дете

0
530
Дете -. Никол Николова

Малки плевенчанки създадоха приказна книжка и предоставят средствата от продажбата й за болно дете. Десетгодишната Никол Николова написа приказната книжка „Приключенията на кончето Сапфир”, а приятелката й Ралица Минкова (12 години) нарисува красивите илюстрации. Идеята за главния герой е на по-малката сестричка на Никол – Ивайла, която много обича грациозните животни.

Научавайки за съдбата на невръстната плевенчанка Алекс Макавеева, която се нуждае от лечение в чужбина, за да проходи, двете малки авторки решават да посветят творбата си на каузата. Семейството на Никол издава, а вече и преиздава пъстрата книжка със собствени средства – без никаква възвръщаемост, а приходите от продажбите постъпват в дарителската сметка на Алекс. Благодарение и на други суми от спомоществователи, детето е претърпяло първата си успешна операция в САЩ, но предстоят и следващи. Никол и Ралица продължават своята мисия в подкрепа на момиченцето.

В желанието си повече хора да научат за кампанията и да се присъединят към нея днес Никол и нейните родители Вили и Ивайло Николови се срещнаха с кмета Георг Спартански. Малката писателка разказа, че е ученичка в ОУ „Валери Петров”, обича най-вече математиката и има много медали от олимпиади, изучавала е руски език, понастоящем – английски, а в бъдеще има намерение да усвои и френски език. Благодарна е на класната си ръководителка Цонка Кацарска за редакцията на първата й книжка, а вече подготвя и втора.

Георг Спартански се ангажира да представи книжката и каузата на общинските съветници по време на последната за годината сесия на местния парламент и да ги призове да станат съпричастни към лечението на малката Алекс. Самият той вече закупи екземпляри от творбата на Никол и Ралица.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here