Македонският хор спечели първа награда на XVI-я Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува 2019“

0
908
Македонски хор

Хорът за македонски песни към НЧ „Парашкев Цветков – 2003“ (гр. Плевен) спечели първа награда на XVI-я Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува 2019“. Диригент на хора е Атанаска Димитрова, а солисти – Калинка Рачева и Димчо Македонски. Отличието е присъдено в категорията за вокално изпълнение на обработен фолклор. Изпълненията на участниците са оценени от професионално жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова и членове Кирил Апостолов – хореограф на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград, гл. ас. д-р Петьо Кръстев – композитор, диригент, етномузиколог в ИЕФЕМ – БАН, Илияна Найденова – вокален педагог и автор на ТВ поредицата „Фолклорът“, Любомир Марянски – хореограф, и д-р Дорота Майерчик – етнолог, етномузиоколог – Полша.

Калинка Рачева, Димчо Македонски и Македонският хор.

XVI-ят Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува 2019“ се проведе от 4 до 6 октомври в село Микрево, Община Струмяни, и събра стотици изпълнители от близки и далечни краища на България, Европа и света – самодейци, пропътували хиляди километри, за да представят красотата и уникалността на фолклора си пред публика. В полите на Малешевска планина дойдоха още ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиции на народите от различни страни, за да се насладят на магията на фолклора.

Тридневното събитите приключи с награждаване на отличените и с грандиозен концерт-спектакъл с участието на български и международни фолклорни ансамбли и обичаните народни изпълнители Сорина Богомилова и Николай Тодоров.

Снимки: Община Струмяни

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here