Лаборатория за извличане на кръвна плазма ще започне дейността си на знаковия за Плевен 10-ти декември

0
735
Лаборатория за извличане на кръвна плазма

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен получи днес основната част от апаратурата за новата лаборатория за извличане на кръвна плазма. Дарението връчиха президентът на Ротари клуб „Плевен Центрум“ Николай Савов, Илиян Йончев и Димо Дешев – членове на Борда, както и най-скоро приетият ротарианец в плевенския клуб Георги Прусийски.

От организацията отчетоха, че дарителската им акция „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19” се е превърнала в обща кауза за граждани, бизнес и обществени организации. Тя започна на 17 ноември и до момента са набрани 55 хиляди лева, информира президентът на клуба Николай Савов, който благодари на всички, подкрепили кампанията. И припомни, че кампанията продължава до края на декември, защото на Центъра е нужно още оборудване.

До момента чрез благотворителната кампания в РЦТХ – Плевен са доставени апарат за извличане на кръвна плазма, донорски стол, консумативи за началния етап от работата – 54 сета (за 54 донори), специализирана камера за съхраняване на кръвната плазма, която охлажда до минус 30 градуса, апарат за стерилно свързване, който разделя кръвта на един дарител на три, за да се помогне на трима пациенти, т.е. ефективността става три пъти по-голяма. Закупен е и се чака доставка на хематологичен анализатор – за изследване и пълна кръвна картина на преболедувалите донори на плазма. ”Апаратурата е избрана от екипа на РЦТХ, като нашето условие бе тя да е налична и да бъде получена по възможно най-бързия начин, защото е важно да спасим човешки животи сега, в разгара на пандемията”, разказа Савов.

До края на месец декември продължава вторият етап на акцията, тъй като е необходимо още оборудване за по-пълноценното функциониране на лабораторията и подобряване на капацитета й. Сред нужното оборудване са силър за стерилно залепване и отрязване на тръбичките на саковете при процеса на преработка при получаването на отделните стандартни дози, както и втори донорски стол, за да може да се ползват едновременно и двата апарата за извличане на кръвна плазма – единият, дарен от кампанията на Ротари клуб, а другият – дарение от политическа партия.

И двата апарата работят с едни и същи консумативи, което е добре, информира директорът на РЦТХ – Плевен д-р Анелия Цочева и добави, че акцията е уникална. От понеделник, 7 декември, започва подбор на донори за кръвна плазма, а същинската работа на лабораторията стартира на знаковия за Плевен 10 декември – деня на неговото освобождение от турско робство.

Преди това, на 3 декември, се очаква екип на Изпълнителната агенция по лекарствата да оторизира дейността на новата лаборатория. ”Сега е моментът да благодарим на всички граждани от Плевенска област, да ги уверим, че техните лични средства, заделени в този труден момент, са използвани по предназначение, да благодарим на бизнеса, който се включи, без да задава допълнителни въпроси, вярвайки в мисията и коректността на Ротари клуб. Благодарим за подкрепата и на Ротари клубовете от региона, които се включиха в кампанията, на Лайънс клубовете от Плевен и София, на големия брой частни болници”, каза в заключение Николай Савов и добави, че всички пари, които се съберат над необходимата сума, ще бъдат използвани за осигуряване на още консумативи (сетове), които са на цена от 166 лв за един донор на кръвна плазма.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here