Култовата пиеса на Ева Енслър „Монолози за вагината“ ще се играе в Плевен

0
212
Монолози за вагината

Култовата пиеса на Ева Енслър „Монолози за вагината“ ще се играе в Плевен – на 19 февруари, от 19 ч., в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Режисьор на спектакъла е Стоян Радев, а в ролите разгръщат таланта си актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин. Преводът на текста е на Харалампи Аничкин, художник е Елица Георгиева, а постановката е на Театър “Бонини”.

От 1996 година насам “Монолози на вагината” на Ева Енслър не слиза от театралните сцени и продължава да бъде част от големия наложителен дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността, а в по-общ смисъл – с темата за човешкото достойнство и правото на щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого. Пиесата е преведена на десетки езици и се играе в над сто държави по целия свят, припомнят от българския творчески екип.
 
Почерпили вдъхновението си от документирани интервюта, включващи реални женски признания, в монолозите се добавят нюанси и смислите се обогатяват с времето, така че актуалността на посланието е винаги налична – то не спира да играе своята роля и да лекува болките на съвремието. Не случайно в статия на “New York Times”, публикувана повече от двайсет години след първата постановка, се отбелязва, че “Никой час, прекаран в театъра напоследък, не е оказвал по-голямо световно въздействие”.
 
”С оглед консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на темата, разкрита така вълнуващо от женските образи, е наш артистичен дълг. Не би трябвало подобни въпроси да бъдат забравяни, а техните отговори да се утаяват на дъното в общественото съзнание, докато то бива агресивно атакувано от враждебни на свободата и хуманността социално-политически доктрини.”, коментира Стоян Радев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here