Филип Буков и Радина Боршош в
Филип Буков и Радина Боршош в "Зверското синьо".

Комично-абсурдната пиеса „Зверското синьо“ от съвременния британски драматург Филип Ридли ще гостува на ДКТ „Иван Радоев“ на 10 ноември от 19 часа. Заглавието се поставя за пръв у нас на сцената на НАТФИЗ и беше първият творчески проект в Театралната академия за 2019 г. В постановката участва последният клас „Актьорство за драматичен театър“ на проф. Стефан Данаилов в състав: Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев. Младите артисти на проф. Данаилов заявяват за пореден път своя безспорен талант и най-високо майсторство.

Преводът на театралния текст е направен от дългогодишния асистент на проф. Данаилов и актьор в Народния театър – Сава Драгунчев, който е и режисьор на спектакъла. Авторът на пиесата Филип Ридли е малко познат в България. Творчеството му е разнообразно – той е писател, художник, киносценарист, кинорежисьор, композитор на филмова музика, фотограф и драматург. В театъра Ридли е известен с противоречивите си пиеси и е сочен за създател на театралното течение „In-yer-face“ („Направо в лицето“).

Спектакълът се реализира с участието на сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и многократния носител на наградите „Аскеер“ и „Икар“ – Никола Тороманов. Мултимедийните решения са на Димитрис Георгиев, вокални педагози са проф. д-р Анастасия Търколева и ас. Павлета Семова, пластиката е на доц. д-р Велимир Велев, а хореограф е Цветан Апостолов.

„Зверското синьо“ забавя, забързва и спира дъха на всеки, който се осмели да се изправи срещу себе си, без страх, че някой ще му се надсмее, ще го обича или мрази“, коментира по повод заглавието Сава Драгунчев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here