Колоритната художничка Долорес Дилова ще очарова почитателите си във Варна със своите живописни „Острови“ на утеха и природна красота

0
406
Долорес Дилова

Колоритната художничка Долорес Дилова ще очарова почитателите си във Варна със своите живописни „Острови“ на утеха и природна красота. Самостоятелната тематична експозиция ще бъде открита днес, 8 юли 2021 г, в артгалерия „Le Papillon“ (ул. Драгоман 12) с вернисаж от 16 до 19 часа. Изложбата може да бъде видяна до 11 август.

Авторката, която е родом от Плевен, отново ще сподели своите магически импресионистични платна, претворяващи природни гледки, които са преминали през нейната емоционалност и романтична същност. Те са вътрешно преживени, изстрадани и придобили силата на откровение. Пред зрителите се откриват самотен плаж, огрян от приглушените тонове на залязващо слънце, хоризонта на сутрешно хладно и безбрежно море, искрящо цветни фасади на къщи, прозиращи зад дърветата, преливащи от цвят храсти и техните динамични сенки – и всичко това е потънало в спокойствие, безвремие и тишина, припомняйки ни колко важна е хармонията в природата и вътре в нас.


Долорес Дилова е художник, притежаващ отличителен стил и колорит, разпознаваема искрена творческа автентичност, призната както с обичта на интелектуални почитатели, така и с редица международни и родни престижни отличия. Развивайки се като художник, обогатявайки емоциите си и надграждайки се като творец, наследила светоусещането и уроците на баща си – яркия импресионист Дило Дилов, тя изследва природата като основен извор на вдъхновение, на красота и хармония, създавайки емоционални своеобразни алегории на портрети на пейзажи.

Художничката е емоционално свързана с пейзажа, тишината и конкретни повторяеми географски дадености на любими за нея места. Тези своеобразни „острови на бягство“ са предимно от северното Черноморие, Болата, Дуранкулак, Шабла, Каварна, като те са изразени като „екстракт“ с внушения, колоритни вариации, пораждащи конкретни усещания за спряло време, тишина, вътрешен уют и преклонение към величието на природата. Всеки един от тях може да се асоциира и с лазура на Френското Средиземноморие или други брегове. Както импресиите на Сезан и Реноар, така и творбите на Долорес създават всеки път различна енергия, но винаги заразяваща с оптимизъм. Картините й демонстрират възторг, радост от живота, но меланжирани със звука на тишината, изострят сетивността и емоционалността на зрителя.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата и е отразена в каталог, в който са включени както последните творби на Долорес Дилова, така и селекция от творчеството й през годините.

Текст: артгалерия „Le Papillon“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here