Книжен кът „Памет за Апостола: И някога, и днес, и завинаги“ подредиха в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по повод 186 години от рождението на Васил Левски

0
153
Левски - изложба

Книжен кът „Памет за Апостола: И някога,и днес, и завинаги“ подредиха в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен в чест на 186 години от рождението на Васил Левски.

В изложбата е представено многообразие от близо 40 книги от фонда на библиотеката, посветени на великия герой на България. В изложбата са включени Заветите на Левски и Кратка хроника за живота на Апостола, подготвени от екипа на библиотеката.

Най-старото издание в изложбата е „Градът Ловеч като център на Българския революционен комитет, столица на Васил Левски“ с автор д-р П. Ив. Стоян (1901 г.). Сред интересните стари заглавия е и „Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела“ с автор Д. Кацев – Бурски (1924 г.). Показана е и книгата „Васил Левски – Дяконът. Черти из живота му“ от Захарий Стоянов (1940 г.). Тук е и „Васил Левски – живот, дела, извори“ от Димитър Страшимиров (1929 г.)

От по-новите издания са предсатвени „Левски: Другото име на свободата“ от Пламен Павлово (2017 г.), сборникът „Нови документи за издирването и следствието срещу В. Левски и участниците в Арабаконашкия обир“, издаден от Националния музей „Васил Левски“ – Карлово (2020 г.), „Делата на Левски – известни и неизвестни“ от Румен Москов (2019 г.), „Писмата на Левски“, издадени от изд. „Българска история“ (2019 г.), сборникът „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“, издаден от Националния музей „Васил Левски“ – Карлово, и Фондация „Васил Левски“ (2020 г.).

Експозицията представя още „Братята на Левски“ от Христо Йонков и „Васил Левски: Две непубликувани биографии“ от Фирип Симидов. Посетителите могат да видят и дигитализираното оригинално тефтерче на Левски.

Експозицията се намира в читалнята на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и може да бъде видяна до края на месец юли.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here