Класика и романтизъм се срещат в концерт на Плевенската филхармония и солисти

0
530
Проф. Пламен Джуров
Снимка: visitplovdiv

Класика и романтизъм се срещат в едноименния концерт на Плевенската филхармония и солистите Чавдар Вълков – цигулка, и Евгени Ноев – виола. Музикалният празник ще е на 2 декември, четвъртък, от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

В програмата са включени Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър в ми бемол мажор от В. А. Моцарт – KV 364, и Симфония в ре минор от Цезар Франк.

Диригент ще е маестро Пламен Джуров.

Симфония концертанте в ми бемол мажор на Моцарт се радва на голям интерес от страна на различни автори, решили да направят транскрипции върху тази тема. Тя е използвана и в редица филми, най-значимият от които е филмът „Амадеус“ на Милош Форман, създаден през 1984 година. Творбата е използвана и в романа на Уилям Стайрън от 1979 г. „Изборът на Софи“. В него чужденката Софи чува тази музика по радиото и това й напомня нейното детство в Краков, което й помага да излезе от дълбоката депресия, в която е изпаднала.

Вариациите върху бавната втора част са използвани и от композитора Майкъл Наймън в саундтрака от 1988 на филма на Питър Грийнуей „Масово удавяне“. Едгар Майер – американски композитор и басист – също проявява интерес към Симфония концертанте през 1995 г., когато написва своя концерт за виолончело, контрабас и оркестър. Макар и напълно различен като стил, този концерт е много близък по своята структура до Моцартовата творба.

Симфония концертанте е едно от немногото произведения на Моцарт, в които всички каденци към частите са написани от самия автор. За съжаление, той не успява я чеу приживе.

Симфонията в ре минор от Цезар Франк е завършена през 1888 година. Това е не само най-значителното му произведение, но и едно от най-добрите творения в този жанр, което с право се смята за най-великото достижение на френския симфонизъм. Творбата се отличава с класическа стройност и стилова яснота, които по удивителен начин се съчетават с романтичните пориви и свобода на изказа. Само по себе си произведението е съвършено.

Премиерата е на 17 февруари 1889 година в Париж под диригентството на Жюл Гарсен, но няма особен успех. Едва по-късно творбата заема своето заслужено място в редицата на най-добрите произведения от този жанр.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here