Китарният ансамбъл при НУИ „Панайот Пипков“ завладя почитателите си със стилен и емоционален концерт (видео)

0
1082
Китарен ансамбъл

Китарният ансамбъл при Националното училище на изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен завладя почитателите си със стилен и емоционален концерт, който се състоя снощи, 5 март, в зала „Божко Шойков“. Програмата откри един от преподавателите на младите таланти и зам.-директор на училището Николай Михайлов, който информира, че съставът има покана от Венцислава Шойкова, преподавател в Консерваторията в Кан, да изнесе поредица от концерт във Франция и Монако. Турнето, което трябваше да се състои в края на март, се отлага във времето, заради усложнената епидемична обстановка в международен мащаб, но то със сигурност ще се състои, дал е дума на децата Михайлов. Музикалното събитие имаше благотворителен характер и даде възможност на желаещите да подкрепят пътуването с дарение, тъй като сумата все още не е набрана, а от Община Плевен са отказали съдействие.  Ник

Николай Михайлов
Пламен Марков

Талантите поднесоха разнообразна програма, която започна с „Импресия“ от Николай Михайлов. В специалното произведение, посветено на всички онези знайни и незнайни герои, допринесли за свободата България, като ехо от далечни времена се прокрадна мелодията на песента „Седнало е Джоре дос“, обогатена с допълващи мелодични линии и аранжирана специално за ансамбъла. Изпълнението беше поверено на по-малките китаристи – 10-12 години, а диригент беше преподавателят им Стефанос Димитриу.

Стефанос Димитриу.

Концертът продължи с нежната „Серенада“ от Ф. Шуберт, поднесена от основният състав на Китарния ансамбъл, в който влизат ученици от 7 до 12 клас – към тях се присъединиха и двамата преподаватели. Настроението преля в „Люлчина песен“ от Росен Балкански, „Светлосенки“ от Любомир Анов, който беше в залата и обеща нови аранжименти за младите таланти, „Един ден“ със солисти Александрина Александрова (флейта) и Габриел Славчев (цигулка) и „Пиратът“ от Ханс Цимер (музика към филма „Карибски пирати“), „Хоропо“ от А. Форест и достигна кулминация в страстното „Либертанго“ на Астор Пиацола със солисти флейтистките Божидара Ивайлова и Александрина Александрова от класа на Мария Александрова.

Александрина Александрова (флейта) и Габриел Славчев (цигулка)

Програмата продължи със „160 удара“ от Ханс Цимер (музика към филма „Ангели и демони“), „Паладио“ от К. Дженкинс, оригиналното произведение „Техно“ от Ю. Киндле, в което част от китарите играеха ролята и на ударни инструменти, „Синя луна“ от Р. Роджърс и завърши с „Плитчина“ от филма „Роди се звезда“ със солист Александър Колев – китара и вокал.

Александър Колев

Диригент и водещ на вечерта беше Пламен Марков, който от една година работи с Китарния ансамбъл. Артистите получиха заслужени аплодисменти и наградиха публиката с бис.

Александрина Александрова, Божидара Ивайлова (вдясно)

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here