Казанлъшката поетеса Женя Димова гостува в родния Плевен с новата си стихосбирка „Романтика за напреднали”

0
252
Женя Димова

Поетесата Женя Димова гостува в Плевен с новата си поетична книга „Романтика за напреднали”, спечелила съпътстваща награда на конкурса „Христо Фотев” 2022, Бургас. Срещата с нея ще е в уютното пространство на „Творителница О`Писменехъ“ (ул. “Петко Каравелов” 8 А), на 16 май, от 18 часа.

Авторката е родена на 6 юли 1965 г. в Плевен, но от тригодишна живее в Казанлък. Там завършва средно образование, а след това и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Започва да пише през 1997 г. – изненадващо и за самата нея, след едно трагично събитие в живота й.

Автор е на седем книги – повечето с поезия, на романа „Ела и съдините“, както и на сборника с разкази „Сезонът на видимостта“. Носител е на няколко национални награди: от конкурса за разказ „Рашко Сугарев“ 2000 г., от конкурса “Магията любов” – първа и втора (през 2001 и 2002 г.), през 2003 г. книгата й „Сезонът на видимостта“ получава Голямата награда за проза в конкурса “Светлоструй”, пчели и първа награда за поезия в конкурса “Лумен” 2020 г. в Ахтопол.

Публикувала е в “Литературен вестник”, “Литературен форум”, вестник “Капитал лайт” и в много регионални издания. Член на Сдружение на български писатели от 2003 г. и на Литературния кръг „Смисъл“.

През последните години тя живее в с. Голямо Дряново край Казанлък, председател е на местното Читалище „Зора – 1902“, където стопанисва едно уникално място – Етнографския комплекс „Светилото“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here