Къщата на художниците в Плевен стана на 15 години

0
308
Къща на художниците

Къщата на художниците в Плевен стана на 15 години на 21 септември, припомня уредникът Татяна Духлинска. Къщата, която много години е предоставяна за ателиета на художници, след освобождаването ѝ от тях е ползвана за други цели като имот на „Жилфонд”. Преживяла пожар и наводнение, тази красива стара къща е възстановена от Община Плевен със средства по програма „Красива България”, от Министерството на труда и социалната политика и на Община Плевен. Както подчертава при откриването ѝ тогавашният кмет Найден Зеленогорски, Къщата отново е предоставена на плевенските художници, които винаги са имали изключително силно присъствие в света на културата чрез своето творчество. Целта е Къщата да се превърне отново в място за изкуство.

Така на 21 септември 2007 г. Къщата на художниците отваря врати официално като галерия, в която е разположена една постоянна експозиция с картини от личната колекция на проф. Греди Асса и дарени от него безвъзмездно на Община Плевен. В уникалните помещения на артпространството вече са разположени творби на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, акад. Светлин Русев, Валентин Старчев, Михаил Лалов, Петър Чуклев, Румен Скорчев, Николай Янакиев, Вихрони Попнеделев, на проф. Греди Асса и други.

Желанието на дарителя, изразено по време на откриването, е тази къща да се превърне в Дом на изкуството и в нея плевенските художници да могат да правят и свои изложби, макар и помещенията да не позволяват те да са много мащабни. „Тази галерия е за тях” – подчертава тогава Греди Асса.
Минават години и за времето до 2016 г., когато Къщата е предоставена на художниците изцяло за изложби и колекцията е преместена в Регионалната библиотека „Хр. Смирненски”, в Къщата са експонирани повече от 100 изложби и са се състояли десетки съпътстващи събития. Хиляди са посетителите на тези изложби – живопис, графика, пластика, иконопис, керамика, фотоизложби, приложни изкуства.


През 2016 година Къщата е включена към Артцентър “Плевен” и става неразделна част от него. Сега тя е само с изложбени зали, които са предоставени за експониране на експозиции на плевенските художници, на гостуващи майстори на изобразителното изкуство, на детски изложби и организиране на други културни събития.
Вече седем години, на всеки 15 дни в този оазис на изкуството, се случват прекрасни творчески събития. Почитателите на изкуството намират един свят на красота и възможност за общуване.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here