„Картини от една изложба“ на Мусоргски в аранжимент за джаз трио на Константин Костов ще прозвучи на фестивала „Джаз в Бургас“

0
537
Константин Костов
Константин Костов

„Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски в аранжимент за джаз трио на Константин Костов ще прозвучи на фестивала „Джаз в Бургас“. Датата е 20 август, началото е в 20 часа, а мястото на срещата с почитателите на този стил музика е Експозиционният център „Флора“ в Морската градина.

Освен виртуозният пианист Константин Костов, който е възпитаник на Елеонора Карамишева в плевенското Музикално училище, на сцената излизат и още двама имените музиканти: Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). И тримата имат сериозен опит в класическата музика, освен това са блестящи инструменталисти и импровизатори. Аранжиментът на клавирния цикъл от Мусоргски е направен така, че всеки от тримата инструменталисти да запази собствения си характер, като има има възможност за импровизации. Целият цикъл е пресъздаден в един модерен вариант, пояснява Константин Костов.

„Картини от една изложба“ е сред най-значимите произведения на Мусоргски, което е посветено на Виктор Хартман – талантлив архитект, сценограф и художник и негов приятел. През 1874 г. в Императорската академия за изобразително изкуство в Петербург организират в памет на Хартман негова авторска изложба с близо 400 картини, архитектурни проекти, скици на театрални декори и др. Впечатлен от видяното, Мусоргски създава десет пиеси, чиито заглавия са свързани с някои от творбите. В началото е пиесата „Разходка“.

В аранжимента на Константин Костов „Разходката“ също има специално място – тя е в различни образи, форми и стилове. Премиерата на тази програма се състоя на 25 септември 2020 г. в Градската галерия в София.

Плевенската публика ще има удоволствието да чуе Константин Костов, който живее и твори в Германия, на 11 септември – в рамките на петото издание на Есенния джазфест. Тогава той ще е част от Agnieszka Hekiert quartet, който включва и музикантите от Полша Агнешка Хекиерт – вокал, Павел Панта – бас, и Цезари Конрад – ударни.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here