Канят на презентация и изложба по повод 45 години от построяването на Панорамата в Плевен

0
160
Панорама

Празнична презентация и изложба по повод 45 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще се състоят днес, 8 декември. Презентацията започва в 13, 30 ч., а изложбата може да бъде посетена в 16 часа – и двете събития са в Панораматd.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство. В първите 3 години след нейното откриване, е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Изградена е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута „Кованлък”, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения.

Туристите могат да се изкачат на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Тържественото откриване на Панорамата е на 10 декември 1977 г., в деня на стогодишнината от Освобождението на Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here