Йорданка Кочкова открива самостоятелна изложба в Артцентър Творителница „О писменехъ“ в Плевен

0
461
Йорданка Кочкова - изложба

Йорданка Кочкова ще открие самостоятелна изложба в Артцентър Творителница „О писменехъ“ (ул. „Петко Каравелов“ 8а) в Плевен. Почитателите на нейното изкуство могат да присъстват на събитието на 4.10.2023 г., сряда, от 17.30 ч.

Авторката обещава различно и нестандартно творчество. Дългогодишните й професионални занимания са далеч от изобразителното изкуство, което я навестява в много зряла възраст. Тя е родена в през 1946 г. в с. Въбел, Област Търговище. Завършва гимназия в гр. Търговище и продължава образованието си във ВИСИ – София, със специалност хидроенергийно строителство. След това започва работа в гр. Плевен, като по-голямата част от трудовия й стаж преминава като преподавател по различни строителни дисциплини в Техникума по строителство и архитектура ”Никола Фичев”, а по-късно – и в Българо-германския център за професионално обучение. Работи и в строителството. Омъжена е, има двама сина и три внучки. 

Започва да рисува, когато навършва 70 години. “Доста напреднала възраст, но защо пък да не опитам при породено желание? В началото копирах – много ми допадна Пикасо. Някои работи взеха, че се получиха. По-късно открих Петър Мичев – Педро, и Иван Яхнаджиев. Нямам собствен стил, но имам своя технология и техника, което прави картините ми различни и разпознаваеми. Вече не копирам, а си имам мои идеи. Техниката ми изисква картини с ясен контур. Харесвам ярките цветове”, споделя Йорданка Кочкова.

Трудно й е да повярва, че има художествени постижения, но с подкрепата на семейството и с течение на времето добива увереност и рисуването започва да й носи все по-голямо удовлетворение. Решението да направи изложба не е спонтанно, а добре обмислено. Авторката е убедена, че творчеството й би допаднало на много хора, затова решава да представи картините си пред широка публика.

Експозицията ще може да бъде посетена до 17.10.2023 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here