Изявени художници от НУИ „П. Пипков“ представят експозицията си „Вдъхновено от изложбата „Ахимса: ненасилието“ в столичната галерия „Райко Алексиев“

0
587
Конкурс - НУИ
"Терзание", автор: Момчил Петков, 11 "б", маслени бои; Първа награда; НУИ "П. Пипков" - Плевен

Експозицията „Вдъхновено от изложбата „Ахимса: ненасилието“ на талантливи художници от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, ще бъде представена в софийската галерия „Райко Алексиев“ (ул. „Раковски“ 125) на 2 февруари 2023 г., в 18 ч. Артпроявата е вдъхновена от изложбата на тема „Ахимса: ненасилието“, в която участват едни от най-именитите български художници и скулптори и беше представена за пръв път у нас в Артцентър „Плевен“ в началото на октомври 2022 г. Организатори на значимото културно събитие са Съюзът на българските художници (СБХ), Индологическата фондация „Изток-Запад“ с подкрепата на посолството на Република Индия у нас.

На официалното откриване присъстваха Н. Пр. Санджай Рана – посланик на Република Индия у нас, г-н Иван Петков – областен управител на област Плевен, г-н Георг Спартански – кмет на Община Плевен.

Концепцията за ахимса (нежелание за убиване, ненасилие) идва от древната санскритска духовно-образователна традиция. Големият син на Индия и борец за национално освобождение и справедливост Махатма Ганди превръща принципа в свое верую, в начин на живот и в свое лидерско оръжие, с което повежда стотици милиони индийци против английските колонизатори в Индия, както и в борбите си за справедливост към онеправданите и в други краища на света. 

„Избледняване до черно“, автор: Валдемир Тачов; Втора награда; НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен

Основната част от експозицията „Ахимса: ненасилието“ обгръща темата с творбите на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров, Кирил Мескин, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Иван Кънчев, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Надежда Кутева, Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Русева, Павлин Радевски, Пламен Моневски. Със свои произведения са представени също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (Северна Македония).

Неотменима част от експозицията са нейните програмни винили и филми, които документално създават контекста на изложбата. Те следват диахронията на принципа за ахимса – с образа и посланията на Махатма Ганди, с колаж от портрети на лидери – последователи, съратници, съмишленици на идеала на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също – със стихове по темата от Борис Христов и Константин Павлов. Изложбата курира скулпторът проф. Емил Попов в сътрудничество с художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.

„Ласки“, автор: Десислава Георгиева; Трета награда; НУИ „П. Пипков“ – Плевен

Светогледът на Махатма Ганди вдъхновява учениците от НУИ “П. Пипков”, които присъстват на откриването на експозицията, да изследват темата за ненасилието. Така у Йорданка Боянова, председател на Индологическата фондация „Изток – Запад“, се ражда идеята да се обяви конкурс по темата специално за младите художници от училището. Инициативата цели да провокира участниците чрез творби в избрани от тях жанрове и техники да изразят виждането си за темата на изложбата и контекста, зададен във винилите, които са част от експозицията, както и да претворят собствените си впечатления от представянето на темата в показаните творби. Всяка от ученическите работи е придружена от описание на изобразеното и неговата връзка с темата. 

В конкурса се включват ученици от 8 до 12 класа от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, от специалността “Изящни изкуства”, а произведенията им бяха подредени в изложба в училището и оценени от художествено жури с председател Пламен Моневски и членове Цвета Евлогиева- Кацарова и Хинко Хинков. Отличените бяха наградени тържествено в НУИ “П. Пипков” в Плевен.

Освен в галерия “Райко Алексиев” в София, прекрасните работи на младите таланти ще бъдат представени пред публика и в други градове на страната – паралелно с творбите на споменатите големи майстори на изобразителното изкуство, които се представят с изложбата „Ахимса: ненасилието.

„Покровител“, автор: Моника Маринова; Трета награда; НУИ „П. Пипков“ – Плевен
„Думите – невидими куршуми“, автор: Калина Христова; Специална награда; НУИ „П. Пипков“ – Плевен
„Приятелство“, автор: Рая Василева; Специална награда; НУИ „П. Пипков“ – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here