Изложбата „Златните страници на българската илюстрация – Бешков и учениците му“ гостува в Свищов

0
467
изложба Бешков и учениците му

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация – Бешков и учениците му“ представя 90 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. и ще бъде открита днес, 14 януари, в 17 часа в ХГ „Николай Павлович“ в град Свищов по повод Алековите дни, с които се отбелязват 157 години от рождението на Алеко Константинов. Това е шестнадесетата галерия в страната, която представя мобилния проект на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, създаден по повод Българското председателство на Европейския съюз и с подкрепата на Министерство на културата.

Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.


Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Българската илюстрация води началото си от първите години на ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от големите имена в националната ни книжна графика, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”.

Първото поколение български художници, работили като илюстратори, дават добра основа на следовниците си – Борис Ангелушев и патронът на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. създават благоприятни условия за развитието ѝ. Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло и от международни изложби.

Информация: ХГ „Илия Бешков“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here